Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αγωνία Γεννηματά για την αμυντική βιομηχανία

07.04.2014 | 14:03
 
Η αγωνία που υπάρχει για τις αμυντικές βιομηχανίες του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας προκύπτει μέσα από την ομιλία της ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2014.
Η Φώφη Γεννηματά  επεσήμανε ότι “η χάραξη μιας κοινής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει ιδιαίτερη σημασία”.
 

Η ΑΝΥΕΘΑ αναρωτήθηκε:

”Όμως για ποια Ευρωπαϊκή Βιομηχανία συζητάμε; Αντί μιας συγκεντρωτικής Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, χρειαζόμαστε συνέργεια και αποκέντρωση ούτως ώστε τα κράτη μέλη να μη έχουν αντικρουόμενες, αλλά συγκλίνουσες ανάγκες και να ενισχύουν ως δίκτυο τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Άμυνας, σύμφωνα με τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Είναι συνεπώς όχι μόνο επιθυμητή αλλά και εφικτή μέχρι κάποιο βαθμό η αποφυγή επικάλυψης δραστηριοτήτων μεταξύ εταιριών και κρατών της ΕΕ.
Η έρευνα και η ανάπτυξη, με τη σειρά τους, αποτελούν τον μοχλό για την απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος μέσω καινοτομίας.
Τέλος, η διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, προϋποθέτει ένα βαθμό αυτονομίας στις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και τοπικές περιφερειακές συνεργασίες.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Κλειδί της επιτυχίας αποτελεί η περιφερειακή συνεργασία αφού κάθε κράτος έχει αναπτύξει ανάλογα με τις ανάγκες κρίσιμες δυνατότητες και έχει αποκτήσει συγκεκριμένη εμπειρία και συνεπώς συγκριτικό πλεονέκτημα σε διαφορετικούς τομείς.

Η αυτονομία και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αμυντικών βιομηχανιών ανά χώρα, με αποφυγή επικαλύψεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι εν κατακλείδι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.”
 
   
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ