Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιγυπτιακά F 16 για συντήρηση στην ΕΑΒ

25.11.2014 | 23:42
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Την συντήρηση ή ακόμη και τον εκσυγχρονισμό στην ''Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία'' (ΕΑΒ) των αιγυπτιακών F-16 εξετάζουν με πρωτοβουλία τους οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τι θέμα εθίγη  κατά τις επαφές που είχε  στην Αθήνα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγός Mahmoud Hegazy,  με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο, ενώ αύριο επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Αφετηρία της κίνησης αυτής είναι αφενός μεν η ολοένα και ενδυναμωμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών λόγω και της αντίστοιχης διπλωματικής και ενεργειακής στην Αν Μεσόγειο - θα αναφερθεί παρακάτω η διάστασή της -  αλλά και λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που απόκτησε η ΕΑΒ από την Λόκχηντ υλοποιώντας αντιστοιχώ πρόγραμμα της Αμερικανικής Αεροπορίας στην Ευρώπη (USAFΕ)  στην Ελλάδα. Τα αιγυπτιακά F-16 έχουν συναρμολογηθεί στην Τουρκία.
Ανοιχτό θέμα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία αποτελεί η αξιοποίηση και άλλων τέτοιων ευκαιριών και ως τετοια αναφέρεται και η συντήρηση των αιγυπτιακών Patriot .

Αναβάθμιση ναυτικής συνεργασίας

Στο πλαίσιο της αναβαθμιζόμενης στρατιωτικής Συνεργασίας - ως απόρροια και της αντίστοιχης πολιτικοδιπλωματικής - υπεγράφη σήμερα σχετικό Μνημόνιο μεταξύ των κκ Κωσταράκου και Mahmoud Hegazy, που αναθερμαίνει  και αναβαθμίζει τις στρατιωτικές σχέσεις των δυο χωρών με κοινές ασκήσεις , συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές επισκέψεων  κ.α.Οι σχέσεις είχαν σχεδόν παγώσει τα τελευταία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ωστόσο τώρα παίρνουν άλλη τροπή με έμφαση και στην ναυτική συνεργασια στην Αν Μεσόγειο

Εκμάθηση αραβικής γλώσσας 

Ήδη από τον Σεπτέμβριο και στο πλαίσιο γενικότερης ελληνικής πολιτικής λειτουργεί τμήμα εκμάθησης της Αραβικής Γλώσσας στο ειδικό Σχολείο του ΓΕΕΘΑ για Ελληνες στρατιωτικούς με μεγάλη ζήτηση. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει ευθεία συμμετοχή της Αιγύπτου με χορηγία στο πρόγραμμα και την διδασκαλία.Υπάρχει και σχολείο ελληνικής γλώσσας στην Αίγυπτο για στρατιωτικούς.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ