Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ο Μπαραντέϊ πρωθυπουργός

06.07.2013 | 23:11
Ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον ως σήμερα ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της χώρας, έγραψε η ελεγχόμενη από το κράτος εφημερίδα αλ Αχράμ σήμερα, τρεις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Το ότι ο Μανσούρ επρόκειτο να ονομάσει τον ΕλΜπαραντέι πρωθυπουργό είχαν αναφέρει νωρίτερα πηγές της προεδρίας και το κίνημα Ταμαρούντ, που διοργάνωσε πολλές από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Μόρσι.
Πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, αναμένεται να ορκιστεί απόψε.
Ωστόσο ένα ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απέρριψε τον διορισμό του.
«Απορρίπτουμε αυτό το πραξικόπημα και ό,τι προκύπτει από αυτό, περιλαμβανομένου (του διορισμού) του ΕλΜπαραντέι» στο αξίωμα του πρωθυπουργού, είπε ο αξιωματούχος αυτός κατά την διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στο Κάιρο.
Στο μεταξύ ο Γιούσεφ αλ Καραντάουι, ένας εξέχων σουνίτης ιεροδιδάσκαλος που εδρεύει στο Κατάρ, εξέδωσε φετφά με τον οποίο καλεί τους Αιγύπτιους να υποστηρίξουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι.
Ο Καραντάουι, που έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο, ανέφερε στο φετφά αυτόν ότι η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό εναντιώνεται στην δημοκρατία και στο Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι πολλοί ιεροδιδάσκαλοι στο ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ του Καΐρου –τον σημαντικότερο αιγυπτιακό μουσουλμανικό θεσμό– συμφωνούν μαζί του.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ