Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτος: Ποιός ειναι ο στρατηγός που ετοιμάζεται να αναλάβει

03.07.2013 | 11:13
Με το τελεσίγραφο που έστειλαν στον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές και αναδείχθηκαν και πάλι στη δύναμη που ελέγχει το πολιτικό μέλλον της χώρας. Το 2011 ενορχήστρωσαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του. Και τώρα προειδοποιούν ανοιχτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας πως ή θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία ή θα αναλάβουν και πάλι τα ηνία.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να στείλει το τελεσίγραφο είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Αμύνης και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διπλωματούχος της στρατιωτικής ακαδημίας της Αιγύπτου το 1977, ο 58χρονος Σίσι κατάγεται από το Κάιρο και ανήκει στη γενιά των αξιωματικών που δεν έλαβαν μέρος στους πολέμους του 1967 και του 1973 κατά του Ισραήλ. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σπούδασε για πολλά χρόνια στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η εφημερίδα Ταχρίρ θεωρεί ότι έχει άριστες διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.Όταν ο Μόρσι τον διόρισε αρχηγό του στρατού, είχε γίνει πολύς θόρυβος γι'αυτό το ζευγάρι που κατάφερε να απαλλαγεί τόσο εύκολα από τα δύο μεγάλα ονόματα του αιγυπτιακού στρατού: τον στρατάρχη Χουσεϊν Ταντάουι, που βρισκόταν στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία είκοσι χρόνια, και τον αρχηγό του στρατού Σάμι Ανάν.

Ο Τεουφίκ Οκάσα, διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης και με καλές σχέσεις με το παλιό καθεστώς, είχε κατηγορήσει τότε τον αλ Σίσι ότι ήταν η φωνή των Αδελφών Μουσουλμάνων στους κόλπους του Ανωτάτου Συμβουλίου. Την κατηγορία αυτή την είχε βασίσει στη (μη επιβεβαιωμένη) πληροφορία ότι η σύζυγος του στρατηγού κυκλοφορεί με καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της και ότι ένας από τους θείους του είναι μέλος της Αδελφότητας.

Σύμφωνα με ένα στρατηγό που γνωρίζει καλά τον αλ Σίσι, «πρόκειται για έναν άνθρωπο ευσεβή, που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα και υπηρετεί το συμφέρον της Αιγύπτου». Όταν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία στον αιγυπτιακό στρατό, συμπληρώνει ο πολιτικός αναλυτής Τεουφίκ Ακλιμάντος, «γίνονται ενδελεχείς έρευνες. Το γεγονός ότι ο Σίσι έφτασε τόσο ψηλά αποδεικνύει ότι η ιεραρχία είχε πειστεί πως δεν είναι ισλαμιστής».

Ο στρατηγός έκανε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση όταν η ακτιβίστρια Σαμίρα Ιμπραήμ και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι ο στρατός έκανε τεστ παρθενίας σε διαδηλώτριες που είχαν συλληφθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Ο Σίσι είχε αναγνωρίσει τότε ότι ο στρατός έκανε αυτά τα τεστ, λέγοντας ότι προστάτευαν τα κορίτσια από τους βιασμούς και τους στρατιώτες από αστήρικτες κατηγορίες. Είχε προκληθεί κατακραυγή και το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε πάρει τις αποστάσεις του. Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος ο στρατηγός πήγε σε μια εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας και βεβαίωσε δημοσίως ότι ο στρατός είχε εγκαταλείψει αυτή την πρακτική.

Εθνικιστής και συντηρητικός, ο Σίσι βλέπει με κακό μάτι τα οικονομικά προνόμια του στρατού που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Όπως επισημαίνει η Λιμπερασιόν, ίσως να ενσαρκώνει τη σύνθεση που αναζητούν οι Αιγύπτιοι εδώ και δύο χρόνια. Στην πλατεία Ταχρίρ, οι διαδηλωτές ανεμίζουν φωτογραφίες του που τυπώθηκαν βιαστικά μετά την εμφάνισή του στην τηλεόραση την περασμένη Δευτέρα, όπου διάβασε το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ισλαμική πρόκληση και να αποτρέψει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, η κοσμική αντιπολίτευση έχει συγκροτήσει ένα Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας στο οποίο μετέχουν τόσο τα παραδοσιακά κόμματα (Wafd, Karama και Tagammu), όσο και καινούργια κόμματα (Κόμμα του Συντάγματος, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αιγύπτου, Κόμμα των Ελευθέρων Αιγυπτίων) και διάφορα νεανικά κινήματα και συνδικάτα. Τα κυριότερα αιτήματα του Μετώπου είναι η απόσυρση του προεδρικού διατάγματος το οποίο παρέχει απόλυτη ασυλία στον Μόρσι, η αλλαγή του Συντάγματος και η συγκρότηση μιας νέας Συντακτικής Συνέλευσης.

Αν είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει διδαχθεί από τα λάθη που διέπραξε μετά την πτώση του Μουμπάρακ (έλλειψη ηγεσίας, πολιτική πολυδιάσπαση, έλλειψη επαφής με τον πληθυσμό), δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσει να παραμείνει ενωμένη μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι παρατάξεις που συμμετέχουν έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τον οδικό χάρτη που πρέπει να εφαρμοστεί για να βγει η Αίγυπτος από τη βαθιά της κρίση. Ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι διακοπές νερού και ηλεκτρικού είναι όλο και πιο συχνές, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 11% και οι εισαγωγές είναι όλο και πιο ακριβές, καθώς το νόμισμα έχει υποτιμηθεί το τελευταίο εξάμηνο κατά 15%.

(Πηγές: Liberation, El Pais)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αίγυπτος: "Σήμερα, παύση ή παραίτηση"

Η Αίγυπτος έτοιμη για εμφύλιο - Για τις τελευταίες ώρες του Μόρσι μιλάει ο στρατός


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ