Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτος - Σαουδική Αραβία συζητούν “κινήσεις στρατευμάτων”

15.04.2015 | 10:36
Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία συζητούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε “ευρείας κλίμακας στρατιωτικές κινήσεις” στο σαουδαραβικό έδαφος, μαζί με άλλες χώρες του Κόλπου, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία έπειτα από τις συνομιλίες στο Κάιρο για την πρόοδο της εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών μιας συμμαχίας υπό το Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Οι δύο πλευρές θα σχηματίσουν μια κοινή στρατιωτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα αυτό περαιτέρω, ανέφερε η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο υπουργός Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Κάιρο χθες Τρίτη.

Συμφωνήθηκε να σχηματιστεί μια κοινή στρατιωτική επιτροπή για να συζητήσει την εφαρμογή ενός μείζονος στρατηγικού ελιγμού στην επικράτεια του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή μιας κοινής αραβικής δύναμης αποτελούμενης από στρατεύματα της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών του Κόλπου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Αιγύπτου επανέλαβε ότι η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου και στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για το Κάιρο. Στην ανακοίνωση δεν δίνονται λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή που θα γίνουν οι “ελιγμοί” αυτοί, ή τι θα συμπεριλαμβάνουν.

Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου συμμετέχουν ήδη στην εκστρατεία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και το Κάιρο έχει διαμηνύσει ότι θα συνεισφέρει χερσαία στρατεύματα “εάν είναι αναγκαίο”. Νωρίτερα χθες, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει ήδη αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Υεμένης.

Η ανακοίνωση αυτή δεν καθιστά σαφές εάν ο συνασπισμός σουνιτικών κρατών ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι θα υλοποιήσει την απειλή του να προχωρήσει, μετά τα αεροπορικά πλήγματα, σε μια επέμβαση με χερσαίες δυνάμεις, ή απλώς πρόκειται να κάνει μια επίδειξη δύναμης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ