Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Αιτία πολέμου το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ - Τι λέει ο Γιλντιρίμ

25.08.2017 | 10:56
O πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χθες 24 Αυγούστου 2017 ότι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της ιρακινής περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, δεν αποτελεί αίτια πολέμου “casus belli” για την Τουρκία.

“ Μεταξύ ποιων να ξεσπάσει πόλεμος;” Πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει μεταξύ ενός κράτους και ένος άλλου κράτους”. “ Δεν τους αναγνωρίζουμε ως κράτος”

“ Σε κάθε περίπτωση αυτή η απόφαση θα έπρεπε να ακυρωθεί”, προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού ήρθαν μετά το γεγονός ότι ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος (MHP)της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπατσέλι δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει «αιτία πολέμου» για την Τουρκία, εάν χρειαστεί.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που σχεδιάζουν να διεξαγάγουν οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ, θα κάνει την κατάσταση στην περιοχή χειρότερη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε στις 16 Αυγούστου 2017  ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η αυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ έχει πει ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου παραμερίζοντας τις διεθνές προειδοποιήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης από την Τουρκία, ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τη Βαγδάτη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
Στην ίδια συνέντευξη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία κατανοεί καλύτερα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG απ΄ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των ιρακινών Kούρδων είχε δηλώσει στις 6 Αυγούστου του 2017,  ότι ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω. Ακόμα είχε τονίσει ότι θα επιδιώξει την εκπλήρωση αυτού του σκοπού μέσω διαλόγου με τη Βαγδάτη και τις άλλες δυνάμεις της περιοχής για να αποφευχθεί μια σύρραξη.

Με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com, AΠΕ - ΜΠΕ,Reuters

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ