Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Ακριβή μου διακλαδικότητα" - Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Α/ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΝ

06.05.2014 | 00:01
Η προσπάθεια τόνωσης της διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Πάντα προκαλούσε εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των Γενικών Επιτελείων. Ήταν θέμα χρόνου και σ΄ αυτή την τελευταία προσπάθεια που γίνεται, η σύγκρουση.

Αναμενόμενη, γιατί εκτός όλων των άλλων η προσπάθεια έχει τελείως λάθος στόχους. Το Onalert αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ για το ζήτημα της εκπαίδευσης των στρατευσίμων του ΠΝ. Και φωτίζει όλα όσα πραγματικά προκαλούν το πρόβλημα αλλά …δεν λέγονται.

Παραδόξως το ΓΕΕΘΑ αντί να επικεντρώσει το θέμα της διακλαδικότητας στην πραγματική και ουσιαστική συνεργασία όλων των Κλάδων για την επίτευξη οικονομίας στη περίοδο ειρήνης στις ασκήσεις και επιχειρήσεις, ξεκίνησε το διακλαδικό κέντρο νεοσυλλέκτων στην Τρίπολη όπου το ΠΝ είχε σοβαρό πρόβλημα και σοβαρές ενστάσεις από την αρχή του εγχειρήματος.

Τι σχέση έχει με την πραγματική "διακλαδικότητα των Ε.Δ." η εκπαίδευση στρατιωτών, σμηνιτών και ναυτών, σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της Π.Α. όπου θα γινόταν καλύτερο έργο αν τις θέσεις των ναυτών σ΄αυτό τις έπαιρνε ο ΣΞ και το ΠΝ παρέμενε στο ένα και μοναδικό του κέντρο εκπαίδευσης, κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει.

Ας δεχτούμε όμως ότι ήταν μια κίνηση συμβολική για να σταλεί το μήνυμα από κάτω προς τα πάνω, ότι τ’ αστεία τέλειωσαν και τώρα όλοι “δουλεύουμε διακλαδικά”.
Το μήνυμα δεν έφθασε ποτέ από την Τρίπολη στην Αθήνα, αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο μας. Το χειρότερο όμως είναι άλλο.

Ότι η έμπνευση για “διακλαδική” κατάταξη αποδεικνύεται πανάκριβη για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και για τους ναύτες και τις οικογένειές τους.

Τι προκύπτει μετά από ένα χρόνο δοκιμής τους συστήματος:

•Η κατάταξη των ΕΣΣΟ του ΠΝ αποδείχτηκε πολύ πιο ακριβή από όταν η προπαίδευση γινόταν στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onalert το επιπλέον κόστος για το ΠΝ ξεπέρασε κατά πολύ τις 200.000 ευρώ ετησίως. Ποσό πολύ σημαντικό γι΄ αυτή τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουν οι Ε.Δ. καθώς και όλοι οι Έλληνες πολίτες.

•Το κόστος ανέβηκε δραματικά εξαιτίας των μετακινήσεων των στρατευσίμων αλλά και της υποστήριξης τους από το ΓΕΝ. Κόστος το οποίο κλήθηκε να καλύπτει για 300 έως 500 στρατεύσιμους πολλά χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα.

•Μεγάλο οικονομικό πρόβλημα προκλήθηκε και στις οικογένειες των στρατευσίμων του ΠΝ, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία τους προέρχεται είτε από την Αττική, είτε από την νησιωτική Ελλάδα. Ειδικά για τους νησιώτες το ταξίδι προς την Τριπολη εκτός από ταλαιπωρία είχε και πολύ μεγάλο κόστος!!

•Επιπλέον η εκπαίδευση στην Τρίπολη δεν παρείχε απολύτως τίποτα χρήσιμο στους ναύτες και ειδικά σ΄ αυτούς που προορίζονταν για τοποθέτηση επί των πολεμικών πλοίων. Ούτε εκμάθηση κολύμβησης δεν μπορούσε να γίνει, που είναι βασικό σε κάποιον που δεν ξέρει και πρέπει να λέγεται ναύτης.

Με αυτά τα δεδομένα και κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους, το ΠΝ εισηγήθηκε την επιστροφή της κατάταξης και εκπαίδευσης των στρατευσίμων του στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος στον Σκαραμαγκά. Πρώτα απ΄ όλα για να εξοικονομήσει τα 200.000 και πλέον ευρώ που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο λείπουν από την καθημερινότητα του Όπλου! Και βέβαια για να εκπαιδεύει τους νεοσύλλεκτους κοντά στο στοιχείο της θάλασσας μιας και είναι ναύτες για υπηρεσία θάλασσας και όχι στρατιώτες ή σμηνίτες.

Το ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται "περιέργως" απολύτως αρνητικό σ΄ αυτή την εισήγηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onalert δεν αποδέχεται το οικονομικό κόστος που παρουσιάζει το ΠΝ αν και οι αριθμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ποια είναι η αιτία της απόλυτης άρνησης ακόμη και για να συζητήσει την εισήγηση του ΠΝ;

Αυτό πρέπει να το απαντήσει η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Δεν θα μεταφέρουμε όσα λέγονται κι ακούγονται.

Εφόσον τα οικονομικά στοιχεία του ΠΝ κριθούν από την πολιτική ηγεσία ακριβή δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην επιστρέψουν οι ναύτες στον Σκαραμαγκά.

Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε το “επιχειρούμενο φάουλ” που πάει να γίνει.

Υπάρχουν κύκλοι που προωθούν την επιστροφή της εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων του ΠΝ, όχι στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, αλλά στο K.E. Πόρος, όπως ίσχυε παλαιότερα. Αυτή η λύση όμως όπως υποστηρίζουν επιτελείς του ΠΝ αλλά και του ΓΕΕΘΑ είναι οικονομικά…λύση Τρίπολης! Δηλαδή τα χρήματα που υποτίθεται πάει να γλιτώσει το ΠΝ θα τα πληρώσει πάλι! Απλά αντί να πάνε στην Τρίπολη θα πάνε …στον Πόρο!

Γιατί κάποιοι προωθούν αυτή την πρόταση;


Υπάρχουν οι καλοπροαίρετοι που θεωρούν ότι το Κ.Ε. Πόρος είναι το ιδανικό μέρος για την εκπαίδευση των ναυτών, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που το προτείνουν για άλλους …εκλογικούς ή μάλλον προεκλογικούς λόγους. Η λειτουργία ή και η επαναλειτουργία ενός στρατοπέδου, αποτελεί αυτή τη στιγμή την νούμερο ένα…προεκλογική υπόσχεση υποψηφίων σ΄ όλη την Ελλάδα.

Στον Πόρο κατεβαίνει υποψήφιος ο κ. Σ.Σπυρίδων όπου χαίρει της κυβερνητικής υποστήριξης και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για την προεκλογική του καμπάνια, από την επαναλειτουργία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων στον Πόρο.

Ποια λύση θα επικρατήσει θα το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία.
Τα δεδομένα πάντως είναι αυτά που περιγράφουμε. Μένει να δούμε αν θα επικρατήσει η λογική, οι εμμονές ή οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ναύτες και η θάλασσα! Επιστροφή στην ναυτική εκπαίδευση για τους στρατεύσιμους του ΠΝ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ