Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Συριακός στρατός ανακαταλαμβάνει χριστιανική πόλη απο τους τζιχαντιστές

03.04.2016 | 18:17
 Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και σύμμαχοί τους, υποστηριζόμενοι από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, εισήλθαν σήμερα στην ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη al-Qaryatain (αλ-Καριατάιν), την οποία είχαν σταδιακά περικυκλώσει εδώ και λίγες ημέρες, ανακοίνωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης και μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία.

Η αλ-Καριατάιν βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Παλμύρας, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την περασμένη Κυριακή από το Ισλαμικό Κράτος. (Στην φωτογραφία κυβερνητικές δυνάμεις με πτώματα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους)

Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει την πόλη στα τέλη Αυγούστου.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη, η οποία περιβάλλεται από υψώματα,σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Πρακτικά μιλώντας, μπορεί κανείς να πει ότι η πόλη έπεσε στρατιωτικά επειδή το καθεστώς ελέγχει τους γύρω λόφους", δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Το Παρατηρητήριο δήλωσε ότι ρωσικά και συριακά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα περισσότερες από 40 αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων κοντά στην πόλη.

Αλλά, όπως και η Παλμύρα, η σημασία της al-Qaryatain είναι τόσο συμβολική όσο και στρατηγική.


Η πόλη ήταν κάποτε το σπίτι σε ένα πληθυσμό 40.000 Χριστιανών και Σουνίτων Μουσουλμάνων, και ήταν η περιοχή όπου κάποτε βρισκόταν η αρχαία Μονή του Αγίου Ελιάν- 1500 χρόνων.

Όλα αυτά άλλαξαν κατά τη διάρκεια των 10 μηνών της κατάληψης της περιοχής απο τους μαχητές της Isis, με πολλούς Χριστιανούς να έχουν φύγει πριν την άφιξη των μαχητών και όσοι έμειναν να αναγκάζονται να πληρώνουν φόρο ο οποίος επιβλήθηκε μόνο σε μη-μουσουλμάνους. Υπήρξαν επίσης αναφορές για δεκάδες απαγωγές Χριστιανών και οι τζιχαντιστές μαγντοσκόπησαν την στιγμή που κατεδάφησαν την Μονή του Αγίου Ηλία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ