Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Αλέξη μην ξεχάσεις την Ευρώπη όταν πας στη Μόσχα"! Ο Σουλτς προειδοποιεί και απειλεί

04.04.2015 | 14:05
Τα ταξίδια Τσίπρα-Καμμένου αλλά και Λαφαζανη στην Μόσχα εχουν προκαλέσει ταραχή σε ΗΠΑ και ΕΕ. Και οι μεν Αμερικανοί έχουν καταλάβει ότι η ασφυκτική πίεση που ασκούν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι θα οδηγήσει μαθηματικά την Αθήνα στην Μόσχα, οι Γερμανοί και οι “δορυφόροι¨τους όμως αρνούνται να κάνουν το παραμικρό . Εκτός από το να απειλούν.

Τελευταία “προειδοποίηση” απο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Έλληνα πρωθυπουργό ενόψει του ταξιδιού του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τετάρτη.

"Η Ελλάδα ελπίζει στη βοήθεια της Μόσχας. Στις 9 Απριλίου πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ. Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό" γράφει το Spiegel και σημειώνει πως μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή στο ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Ρωσία.


Φαίνεται πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί... αναστάτωση στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο αυτό ο Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έσπευσε να... νουθετήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσει, σε μάλλον αυστηρό τόνο, να μην στραφεί για βοήθεια στη Ρωσία και να μην βάλει σε κίνδυνο την κοινή ευρωπαϊκή στάση!

Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του Σουλτς στη Hannoverschen Allgemeinen Zeitung όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλεσε απαράδεκτο το ενδεχόμενο να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας σε κίνδυνο τις σχέσεις του με την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για μια ρωσική βοήθεια και καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο αλλά και με λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, δήλωσε ο Σούλτς και πρόσθεσε πως θα ήταν απαράδεκτο από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποθέτει πως θα βάλει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση έναντι της Μόσχας με αντάλλαγμα τη βοήθεια από τη Ρωσία.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε εκφράσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση με τη Μόσχα.

Το Spiegel επικαλείται και δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Κούντερ Κρισμπάουμ, που επίσης είχε επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη στη Ρωσία. "Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε είναι σε λάθος πλευρά. Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα", είπε.

Το δημοσίευμα τονίζει πως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη που δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ.

Αντίδραση υπήρξε και από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας», είπε σε συνέντευξή του στη Rheinische Post.
«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.


Πηγή: Spiegel, με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ