Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΙΕΝΤΕ: Ο πρόεδρος που πέθανε πολεμώντας - 40 χρόνια απο το πραξικόπημα

11.09.2013 | 12:46
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 1973 όταν ο στρατηγός Αγκούστο Πινοσέτ μαζί με παραστρατιωτικές ομάδες εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο, έριξε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε και οδήγησε τη Χιλή στα 17 πιο μαύρα χρόνια της ιστορίας της.

Ο... μύθος λέει ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε πριν τον συλλάβει ο στρατός του Πινοσέτ με ένα όπλο που λέγεται πως του είχε δωρίσει ο Φιντέλ Κάστρο. Ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μαζικές εκτελέσεις, άγρια βασανιστήρια, συλλήψεις. 

Οδηγούσαν τους... αντιφρονούντες σε στάδιο του Σαντιάγο. Είτε τους εκτελούσαν είτε τους βασάνιζαν. 
Όσοι εκτελούνταν, τους έβαζαν σε αεροπλάνα και τους πετούσαν στη θάλασσα. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν. Χιλιάδες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση παραδέχτηκε πως το καθεστώς Πινοσέτ «εξαφάνισε» κάπου στον ωκεανό τα θύματά της. 

Οι «εξαφανισμένοι» θα είναι πάντα η ανοιχτή πληγή της Χιλής. 

Και φτάνουμε στη συγκλονιστική διαμαρτυρία της Τρίτης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από το πραξικόπημα που έφερε τη 17ετή χούντα του Πινοσέτ, Χιλιανοί αποφάσισαν να ξαπλώσουν στους δρόμους του Σαντιάγο και να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα. 

Ήταν ο δικός τους φόρος τιμής για όλους εκείνους που είτε πολέμησαν είτε όχι το πραξικόπημα, ο Πινοσέτ τους εξαφάνισε για πάντα. Χωρίς αντίο, χωρίς γιατί.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ