Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγή φρουράς στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας

19.12.2014 | 00:06
Ενώ με επιτυχία εξελίσσεται η Διοίκηση/εποπτεία από το ευρωπαϊκό Στρατηγειο στην Λάρισα της  πολυεθνικής δύναμης της Ε.Ε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανέλαβε ως νέος Διοικητής της Δυνάμεως  της EUFOR RCA, ο Γάλλος Ταξίαρχος Jean Marc Bacquet, ο οποίος παρέλαβε από τον επίσης Γάλλο Ταξίαρχο  Thierry Lion, Διοικητή της κατα τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Στην προσφώνησή του ο παραλαμβάνων Διοικητής, δήλωσε ότι οι στόχοι της διοίκησης παραμένουν αναλλοίωτοι  και ότι η  EUFOR RCA παραμένει  προσηλωμένη στην εκτέλεση της αποστολής της που είναι η  ολική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών  MINUSCA μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015 καθώς και η υποστήριξη της ανάπτυξης στη χώρα της ακολουθούσης αποστολής της Ε.Ε. με αντικείμενο την υποστήριξη της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Στην τελευταία του ομιλία ο αποχωρών Διοικητής, ανέφερε εν συντομία τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αλλά και τα επιτεύγματα της επιχείρησης, καθώς πρωταρχικοί στόχοι της είναι η προστασία του πληθυσμού στις συνοικίες 3 και 5 του Bangui και η διασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου M'Poko, του οποίου η ευθύνη φύλαξης μεταβιβάσθηκε στη δύναμη του ΟΗΕ MINUSCA, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.

Η παράδοση του διεθνούς αεροδρομίου του Bangui, στόχος που τέθηκε έγκαιρα από το Στρατηγείο της Λάρισας, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στην ολοκλήρωση της αποστολής της EUFOR RCA, η οποία τηρώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα, συνεχίζει απερίσπαστη την εκτέλεση της αποστολής της μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015.
Στην συνέχεια ο αποχωρών Διοικητής επεσήμανε, ότι κύριος παράγοντας της επιτυχίας είναι η συνεχής παρουσία της EUFOR RCA στην περιοχή των επιχειρήσεων με περιπολίες σε 24ωρη βάση, για τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πληθυσμό και τη δύναμη και ταυτόχρονα την αποθάρρυνση των κακοποιών στοιχείων που δρουν στις παραπάνω περιοχές. 


Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, το πολυεθνικό Τάγμα της EUFOR RCA, εδραίωσε την παρουσία του στις περιοχές 3 και 5 του Bangui και διευκόλυνε έτσι την επιστροφή της πόλης στους ειρηνικούς της ρυθμούς. Εξίσου μεγάλη επιτυχία θεωρείται η διασφάλιση της επιστροφής των εκτοπισμένων προσφύγων στα σπίτια τους σε ποσοστό 75%, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων που ζουν στο καταυλισμό του αεροδρομίου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γάλλος Ταξίαρχος σημείωσε τη σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πολυδιάστατης Προσέγγισης, η οποία συνδυάζοντας τη  συνέργεια πολιτικών, στρατιωτικών , αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, συμβάλλει πολύπλευρα στην ανασυγκρότηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοβουλία που συμπληρώνεται με τις, από κοινού, περιπολίες με τις δυνάμεις της EUFOR RCA.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ