Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανικές συστάσεις στη Τουρκία

15.01.2014 | 00:21
Σειρά αμερικανικών ''συστάσεων''  με αποδέκτη την Τουρκία καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες: Ο  αμερικανός ΥΠΕΞ, κ.Τζον Κέρυ εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με τον σεβασμό του νόμου στην Τουρκία, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, κ. Νταβούτογλου, στο Παρίσι, γράφει η  εφημερίδα Cumhuriyet  σήμερα.

Ο κ. Κέρυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να αναμιχθούν στις τουρκικές υποθέσεις και εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον σχετικά με τις αναφορές των ΜΜΕ οι οποίες έχουν ως στόχο τον αμερικανό Πρέσβη, Φράνσις Ριτσιαρντόνε και τους αμερικανούς αξιωματούχους.

''Κατηγορίες κατά ΗΠΑ-Ισραήλ  χωρίς στοιχεία''

Επίσης την ίδια ώρα για πιθανές εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, κάνει λόγο ο κ.Χένρυ Μπάρκλευ, ειδικός επί θεμάτων Τουρκίας στο Πανεπιστήμιο Lehigh. Ο ίδιος  - όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet - προειδοποιεί ότι οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν περί εμπλοκής των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην επιχείρηση κατά της διαφθοράς της 17ης Δεκεμβρίου θα πυροδοτήσουν νέες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον,.   

Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο Voice of America, οι υποστηριχτές της τουρκικής κυβέρνησης εξαπέλυσαν σφοδρές κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον χωρίς όμως να έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Οι εντάσεις αυτές είναι «η απαρχή» μιας ολόκληρης διαδικασίας εντάσεων. 

Ο κ,. Μπάρκλευ επεσήμανε ότι οι εκλογές της 30ης Μαρτίου είναι ιδιαίτερης σημασίας για την τουρκική πολιτική. Ο κ. Ερντογάν θα αισθανθεί αυτοπεποίθηση αν λάβει το 50% των ψήφων. Αν η στήριξη στο ΑΚΡ πέσει στο 42%, η αντιπολίτευση της Τουρκίας θα γίνει πιο ενεργή, ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική εφημερίδα Gunes, χαρακτηρίζοντας τον Μπάρκλεϋ ως «αλαζόνα αμερικανό», ανέφερε ότι ο κ.Μπάρκλεϋ απάντησε με απειλές στους ισχυρισμούς ότι ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται πίσω από την κρίση στην Τουρκία. (Hόrriyet, Gόneş)

Προειδοποιεί για το πετρέλαιο προς Τουρκία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη - πάλι με πρωτοβουλία των ΗΠΑ- ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κ.Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε τον πρόεδρο της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ, κ. Μασούντ Μπαρζανί, να αποφύγει τις ανεξάρτητες εξαγωγές αργού πετρελαίου. Η προειδοποίηση ήρθε όταν το Βόρειο Ιράκ ξεκίνησε τη μεταφορά αργού απευθείας προς την Τουρκία μέσω του κόμβου του Τσεϊχάν,  γράφει η  Milliyet. 

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η Τουρκία δεν θα εξάγει τη κρίση της στο Αιγαίο - Άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ