Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Αμερικανική Γερουσία: Δικομματικός συνασπισμός κατά της πώλησης των F-35 στην Τουρκία

25.05.2018 | 11:00
Του Χαράλμπου Παπασωτηρίου*

Με πρωτοβουλία της δημοκρατικής Τζιν Σαχίν και του ρεπουμπλικανού Τομ Τίλις μπήκε τροποποίηση στον αμυντικό προϋπολογισμό που ψήφισε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ που απαγορεύει την πώληση των, νέας γενιάς, αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Δύο είναι οι αιτίες για τη δικομματική κίνηση των δύο γερουσιαστών:

Α) Η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Σ400 από τη Ρωσία, που αντιβαίνουν στις πρακτικές του ΝΑΤΟ και στις αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Β) Η κράτηση από το 2016 του Αμερικανού ιεροκήρυκα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία (εκκρεμεί η δίκη του).

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την δική της εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού, όμως ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία. Σε περίπτωση που τα δύο σώματα του Κογκρέσου περάσουν διαφορετικές εκδοχές, θα πρέπει μέσω κοινής συνεδρίασης των επιτροπών αμυντικών υποθέσεών τους να συμφωνήσουν σε ενιαίο συμβιβασμό.

* Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ