OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή η απόφαση του ΣτΕ» – Τι γράφει ο δικηγόρος των στρατιωτικών

16/06/2014 - 21:02
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση εκ μέρους των στρατιωτικών που είχαν προσφύγει.

Ο κ.Γιώργος Αντωνακόπουλος μ΄ ένα κείμενό του εξηγεί τι έχει συμβεί. Με απλά λόγια όπως επισημαίνει η ΠΟΕΣ στον πρόλογο του κειμένου “η συγκεκριμένη απόφαση είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη (δεν επιδέχεται ενδίκου μέσου) και άμεσα εκτελεστή”.
 
 Το κείμενο του κ.Γιώργου Αντωνακόπουλου

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα: «Δικαστικές εξελίξεις σε σχέση με περικοπές αποδοχών ν. 4093/2014».

Όπως γνωρίζετε, Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών και εν ενεργεία στρατιωτικοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπ’ αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β’ 3017/14-11-2012), με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των αποδοχών των στρατιωτικών, που θεωρήθηκαν ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες», κατόπιν των αναδρομικών περικοπών που επεβλήθησαν με τις ρυθμίσεις της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ τ. Α’ 222/12-11-2012).

Με την 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως μας και ακυρώθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση, με το σκεπτικό ότι οι μειώσεις των αποδοχών που επέβαλε ο ν. 4093/2012 στο ειδικό μισθολόγιο (και) των στρατιωτικών είναι αντίθετες στο Σύνταγμα.
Ειδικότερα, οι εν λόγω περικοπές επιβληθείσες επί τη βάση ενός αριθμητικού κριτηρίου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ο ιδιαίτερες συνθήκες εκτέλεσης των καθηκόντων των στρατιωτικών ούτε ή φύση της αποστολής τους, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών.

Κατ΄ αποτέλεσμα, για όλο το διάστημα από 1-8-2012 έως και σήμερα (και για όσο παραμένει σε ισχύ ο κριθείς ως αντισυνταγματικός ν. 4093/2012) ως νόμιμες αποδοχές των στρατιωτικών πρέπει να θεωρηθούν εκείνες που ίσχυαν κατά την 31η-7-2012.

Η εκδοθείσα απόφαση δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο. Πρακτικά, δημιουργείται συνταγματική υποχρέωση της Διοίκησης προς συμμόρφωση με το σκεπτικό και διατακτικό της ανωτέρω απόφασης, η οποία κατ ελάχιστον περιλαμβάνει:

Α) Υποχρέωση άμεσης εξάλειψης από την έννομη τάξη των διατάξεων του ν. 4093/2012, οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και επαναφορά για το μέλλον του μισθολογίου που ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 4093/2012 (ή μισθολογίου που θα σέβεται τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος των στρατιωτικών και τον εκ του Συντάγματος ρόλο τους).

Β) Υποχρέωση επιστροφής της διαφοράς των αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως την έκδοση της απόφασης, αλλά και για κάθε μήνα που η Διοίκηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις ανωτέρω παράνομες περικοπές.

Το γραφείο μας θα προβεί σε άμεση κοινοποίηση της εκδοθείσας απόφασης προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας τη συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Περαιτέρω, σε άμεση συνεργασία με τις Ενώσεις Στρατιωτικών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) θα παρακολουθούμε από κοντά κάθε σχετική εξαγγελία ή αντίδραση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ορθή συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου και η διασφάλιση των σχετικών αξιώσεων του προσωπικού των ενόπλων δυναμένων.

Με τιμή
Γεώργιος Α. Αντωνακόπουλος

Διαβάστε ακόμη:

Θέλουν να πάρουν πίσω το 500άρικο από τους στρατιωτικούς λόγω της απόφασης του ΣτΕ!!!



Η χώρα αφοπλίζεται και οι Αρχηγοί σιωπούν όταν σε άλλες χώρες απειλούν με παραίτηση

Tags: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑΠΕΡΙΚΟΠΕΣΣΑΜΑΡΑΣΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Related Posts

Δένδιας σε εκδήλωση του ΕΛΚΑΚ: Με την τεχνολογία να δημιουργήσουμε πολλαπλασιαστές ισχύος για την αντιμετώπιση δεκαπλάσιας απειλής
ΥΕΘΑ

Δένδιας σε εκδήλωση του ΕΛΚΑΚ: Με την τεχνολογία να δημιουργήσουμε πολλαπλασιαστές ισχύος για την αντιμετώπιση δεκαπλάσιας απειλής

29/05/2026 - 11:12
ΘΩΡΑΞ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΘΩΡΑΞ»: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα για το Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα Πληροφόρησης

28/05/2026 - 19:03
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Βουλγαρίας» για το 2026

28/05/2026 - 18:32

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1964 ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης)

THEON: Νέες παραγγελίες 42 εκατ. ευρώ και πρόσθετα δικαιώματα αγοράς 27 εκατ. ευρώ

Ο Λίβανος επιβεβαιώνει την κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργά την επιστροφή στο προηγούμενο status quo στα Στενά του Ορμούζ»

Λίβανος: Δεν κάνει πίσω η Χεζμπολάχ και θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ – Διαψεύδει ο πρόεδρος Τραμπ

Τραμπ: «Δεν έχω ενημερωθεί για διακοπή συνομιλιών από το Ιράν – Λίγη σιωπή θα έκανε καλό»

Eurosatory 2026: Η Γαλλία απαγορεύει την παρουσίαση επιθετικών όπλων από ισραηλινές εταιρείες

Ιράν: «Σε μια κλωστή κρέμεται» η εκεχειρία με τις ΗΠΑ, λόγω Λιβάνου – Απειλεί με επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ

Top News

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γεροντιδάκης ερωτευμένοι στο Λος Άντζελες - Οι πόζες στο Hollywood

Ο Γιώργος Πατούλης και η Νάνσυ Κοιλού βάπτισαν τον γιο τους στο Λαγονήσι - Το φωτογραφικό άλμπουμ και οι καλεσμένοι

Ντοκιμαντέρ «Στο χιλιοστό»: Οι δραματικές διαπραγματεύσεις λίγο πριν το Grexit και ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες με το δημοψήφισμα

Ελένη Βουλγαράκη και Φώτης Ιωαννίδης στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφίες από την βόλτα τους

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert