Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Η ανασυγκρότηση των Βουλγαρικών ΕΔ χρυσή μας ευκαιρία;

19.01.2016 | 18:46
Από αγωνίες και ευχές για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έχουμε όλοι “χορτάσει” . Το θέμα είναι τι κάνουμε στην πράξη . Ειδικά όταν κυριολεκτικά δίπλα μας υπάρχουν ευκαιρίες που για άγνωστους λόγους δεν δείχνουμε να εκμεταλλευόμαστε.
Ενδεικτική η περίπτωση της Βουλγαρίας.
Η Βουλγαρία ενημέρωσε τους διαπιστευμένους στη Σόφια Σόφια ΑΚΑΜ,ότι οι προτεραιτότηες των βουλγαρικών ΕΔ για το 2016 είναι:
• Η υλοποίηση των κύριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η υποστήριξη των ΕΔ από πλευράς Διοικητικής Μέριμνας και επικοινωνιών
• Συμμετοχή σε αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό
• Η προσπάθεια για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων και τον εκσυγχρονισμό τους στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπτυξη των ΕΔ. Προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 2 φάσεις – επάνδρωση μονάδων που διατίθενται στο ΝΑΤΟ, έναρξη εκμοντερνισμού έως το 2018, ολοκλήρωση ανασυγκρότησης και ανάπτυξη μέχρι το 2020.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα είναι τα παρακάτω :
Απόκτηση νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου
Εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσεων Ε-71.
Σ΄ ότι έχει να κάνει με τα δύο κυριότερα εξοπλιστικά προγράμματα η Ελλάδα λογικά μπορεί να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό. Αρκεί να το θέλει.
Σ΄ότι έχει να κάνει με το νέο αεροσκάφος η Βουλγαρία “βολεύεται” μια χαρά με μεταχειρισμένα F-16. Οι πληροφορίες του Onalert.gr αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ειδικά ο ΑΝΥΕΘΑ , Δημήτρης Βίτσας , είναι πολύ θετικοί στο ενδεχόμενο να πουληθεί αριθμός παλαιών ελληνικών F-16 ,αφού πρώτα τα αναβαθμίσουμε και τα εκσυγχρονίσουμε στην ΕΑΒ. Υπάρχουν όμως αντιρρήσεις από το ΓΕΑ.
Για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών νομίζουμε ότι αξίζει ο κόπος να διερευνηθεί τουλάχιστον η δυνατότητα να γίνει αυτός σε ελληνικά ναυπηγεία.
Το σίγουρο επαναλαμβάνουμε είναι ότι ευκαιρίες υπάρχουν . Και μας περιμένουν αρκεί να το ψάξουμε και να αφήσουμε πίσω παλιές νοοτροπίες και εμμονές.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ