Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Αμυντική Βιομηχανία: Πρώτο βήμα για λύση; Όλο το παρασκήνιο

28.06.2013 | 07:55
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

To πρώτο θετικό βήμα για την αποτροπή του λουκέτου στα ''Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα'' (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ /ΕΒΟ) που προωθούσαν γραφειοκράτες, τρόικα κλπ πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών όπου σε ευρεία σύσκεψη έγινε κατ αρχήν αποδεκτή η εισήγηση της αν. Υπουργού Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά  να μην εκκαθαριστεί η  κρατική εταιρία αλλά να εξυγιανθεί  και μάλιστα εν λειτουργία!

Η κ Γεννηματά, που  ουσιαστικά είχε εξαγγείλει την άποψή της για τον τρόπο σωτηρίας των ΕΑΣ από το μεσημέρι μιλώντας στο ΟnAlert μετέφερε στον κ. Γ. Στουρνάρα την θέση του Πρωθυπουργού κ Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να εξαντληθούν οι τρόποι για την εξυγίανση των ΕΑΣ με ανοιχτές τις ''γραμμές παραγωγής''  και ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της στην σύσκεψη - συμμετείχαν οι Γ. Στουρνάρας, ο αν Υπουργού Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπ. Άμυνας κ. Οικονόμου, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, η ηγεσίας των ΕΑΣ,παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου και άλλα στελέχη.

Τι της είπε ο Πρωθυπουργός

Μιλώντας νωρίτερα η ίδια στο OnAlert (κάντε κλικ εδώ για το άρθρο της συνέντευξης)  n κ Γεννηματά είχε προσδιορίσει τη στάση που τήρησε και το απόγευμα :<<Κοιτάξτε, έχουν αυτή τη στιγμή( σ.σ. οι άνθρωποι της διοίκησης των ΕΑΣ) ένα σχέδιο εξυγίανσης με στοιχεία, με διαγράμματα. Είναι άνθρωποι της αγοράς, δεν λειτουργούν συναισθηματικά. Εγώ όμως αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η κατεύθυνση που έχουμε από τον Πρωθυπουργό είναι πάση θυσία να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες εξυγίανσης της εταιρίας σε λειτουργία.  Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού και θα εργαστούμε σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση>>.

Στο τραπέζι και συγχωνεύσεις εργοστασίων 

Το βασικό στοιχείο που προέκυψε από την σύσκεψη με συμφωνία τελικά όλων - όχι όμως χωρίς δυσκολία- είναι ότι για την εν λειτουργία εξυγίανση θα μελετηθούν διάφοροι τρόποι - από συγχωνεύσεις εργοστασίων ( έχει 6 - Λαύριο,Υμηττό, Μάνδρα, Αίγιο, και δύο θυγατρικές σε Ήπειρο, Κύμη) μέχρι και σχέδια για συγχωνεύσεις και άλλων αμυντικών βιομηχανιών του κράτους (ΕΑΒ, ΕΛΒΟ). Το εγχείρημα έχει δυσκολίες, εκτιμούν παράγοντες του Υπ. Άμυνας αλλά όπως τόνισαν θα κινηθούν με ευελιξία σε σχεδιασμούς που έχει κάνει η διοίκηση και τα στελέχη των ΕΑΣ και τα οποία παρουσιάστηκαν το πρωί στην αν. Υπουργό Φώφη Γεννηματά.

 Επιστολή στην ΕΕ για τις ενισχύσεις στα ΕΑΣ

 Παράλληλα με την απόφαση για σωτηρία και εξυγίανση των ΕΑΣ στην σύσκεψη στο Υπ Οικονομικών αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με την οποία θα αντικρούονται - με νέα επιχειρηματολογία που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Αμυνας και τα ΕΑΣ- τα περί προστίματος εκατομμυρίων στα ΕΑΣ για κρατικές ενισχύσεις που φέρεται να δόθηκαν στην αμυντική κρατική εταιρία.Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνα - και όλες οι προηγούμενες - επιτρέπει τέτοιου είδους, ας πούμε,  ''παρεκκλίσεις'' με ενισχύσεις κλπ όταν αφορούν προγράμματα  που σχετίζονται ουσιωδώς με θέματα  άμυνας και ασφάλειας της εκάστοτε χώρας.Το επιχείρημα αυτό- που απορρέει από το άρθρο 346 της Συνθήκης -  το έχουν επικαλεστεί πολλές φορές  αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά ποτέ η Ελλάδα.Καθώς το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα δεν απαντούσε στην ΕΕ για το αν τα ΕΑΣ εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας η ΕΕ  αποφάσισε να το ερευνήσει μόνη της- δημιουργώντας το πρόβλημα.

 Είναι απορίας άξιο γιατί υπήρχε αυτή η αδράνεια από ελληνικής πλευράς την στιγμή μάλιστα που τα ΕΑΣ από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010 μεχρι και τώρα το 91% της παραγωγής της αφορούν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. << Είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα>> τόνισε στην σύσκεψη η κ. Γεννηματά 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία

Καμπανάκι κινδύνου στην αμυντική βιομηχανία και αγωνία για τα λουκέτα


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ