Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ανάγκη για αλλαγή Στρατηγικού Σχεδιασμού – Επανάκτηση της αποτροπής

07.03.2015 | 22:00
Γράφει ο
Γεώργιος Χατζηθεοφάνους
Ταξίαρχος ε.α.
Οικονομολόγος-Project Manager (PMP/PMI)

Η Εθνική ασφάλεια έχει κυρίως δυο συνιστώσες. Την αποτροπή και την Άμυνα. Η διασφάλιση με Πολιτικο-διπλωματικά, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα μέσα, πως μια Χώρα δεν θα εξαναγκαστεί στην παραχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων υπό την απειλή πολέμου, συνιστά την αποτροπή, ενώ η υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων με πόλεμο σε περίπτωση απώλειας της αποτροπής συνιστά την άμυνα.


Οι καθημερινές πτήσεις οπλισμένων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ακόμη και πάνω από Ελληνικά νησιά, οι βόλτες των Τουρκικών πολεμικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, ενέργειες τύπου Ίμια και Barbaros , αλλά και η μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ υπό την απειλή πολέμου, δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ένα τμήμα της αποτροπής έχει χαθεί. Ήταν φυσικό επακόλουθο της αναποτελεσματικής (κρινόμενης εκ του αποτελέσματος) κατευναστικής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης μεταφέροντας απλά το πρόβλημα στο αύριο και ενθαρρύνοντας την Τουρκία να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τις προκλήσεις της στην κατεύθυνση της επίτευξης των στρατηγικών της στόχων. Όταν χάνεται η αποτροπή τότε μένει ως μόνη επιλογή, στην προσπάθεια υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων, που αφορούν στα κυριαρχικά δικαιώματα, η σαφώς πλέον οδυνηρή και «δαπανηρή» λύση της άμυνας.


Η εθνική ισχύς σύμφωνα με τον καθηγητή Νταβούτογλου και νυν Πρωθυπουργό της Τουρκίας, προσδιορίζεται από τον τύπο Ι=(ΣΔ+ΔΔ)Χ(ΣΝχΣΣχΠΒ) όπου ΣΔ: Σταθερά δεδομένα (Ιστορία, Γεωγραφία, πληθυσμός και πολιτισμός), ΔΔ: Δυναμικά δεδομένα (Οικονομία, Στρατιωτική ισχύς, τεχνολογική ικανότητα), ΣΝ: Στρατηγική Νοοτροπία, ΣΣ: Στρατηγικό Σχεδιασμό και ΠΒ: Πολιτική Βούληση. Εάν ρίξουμε μια ματιά στον τύπο θα διαπιστώσουμε πως τα περισσότερα στοιχεία που συνθέτουν την Ισχύ συνδέονται με το σύμβολο του πολλαπλασιασμού, που σημαίνει πως εάν ένα από αυτά είναι μηδέν, μηδενίζεται η Εθνική Ισχύς. Από το σύνολο των στοιχείων αυτών θα σταθώ στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την Πολιτική Βούληση.


Η προσωπική μου άποψη είναι πως σε αυτά τα δυο έχουμε πρόβλημα, το οποίο μας οδήγησε σε απώλεια μέρους της αποτροπής. Ο υφιστάμενος Στρατηγικός Σχεδιασμός και η απουσία σχετικής Πολιτικής βούλησης, αφήνουν στην Τουρκία την απόλυτη πρωτοβουλία χωρίς να αισθάνεται καμία σοβαρή απειλή, στις πάσης φύσεως προκλήσεις της. Η αλλαγή στρατηγικού σχεδιασμού τούτη τη χρονική περίοδο αποτελεί ίσως τον πλέον βασικό παράγοντα ανάκτησης της αποτροπής, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξης σχετικής πολιτικής βούλησης. Η Τουρκία, για όσους την παρακολουθούν, δεν αντιλαμβάνεται από συμπεριφορές καλής γειτονίας, αντίθετα λαμβάνει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αντίδρασης στις προκλήσεις της. Ιστορικά παραδείγματα πολλά. Προβαίνει σε προκλήσεις μόνο όταν και όπου δεν αισθάνεται καμία απειλή.


Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στο Στρατηγικό Σχεδιασμό, που θα είχε ως αποτέλεσμα να πάψει η Τουρκία να έχει το αποκλειστικό προνόμιο της πρωτοβουλίας χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή. Θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει ο Σχεδιασμός μας στη Θράκη. Το Δ’ΣΣ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα ακόμη πιο ευέλικτο, άριστα εκπαιδευμένο μείζονα σχηματισμό, να απεμπλακεί από τη φύλαξη συνόρων, να συγκεντρωθεί στα στρατόπεδα και να ασχολείται μέρα-νύκτα με την εκπαίδευση με έμφαση στη βιαία διέλευση ποταμού. Αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπουμε την επιλογή της αμυντικής πολιτικής και ξαφνικά γινόμαστε μια χώρα με επιθετικές βλέψεις. Απλά αποκτούμε τη δυνατότητα σε περίπτωση που δεχθούμε οποιασδήποτε μορφής επίθεση από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο, να αντιδράσουμε δυναμικά και να επιφέρουμε θανάσιμο πλήγμα στον αντίπαλο. Να μην ξεχνάμε πως διαθέτουμε τα καλύτερα άρματα (LEO 2 HEL) στον κόσμο αλλά και τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα (Apache), τα οποία με μεγάλες θυσίες πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Είναι βέβαιο, πως αυτή η δυνατότητα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επανάκτηση της αποτροπής, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο χωρίς να απαιτηθεί η προσφυγή σε πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Ανάγκη για νέο θεσμικό πλαίσιο τώρα!


"Στρατός στο δρόμο"! Έρχεται προσεχώς! 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ