Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Γιατί το Χονγκ Κονγκ δεν είναι η νέα Τιενανμεν

30.09.2014 | 17:30
 Επιμέλεια: OnAlert

Από την περασμένη εβδομάδα, μια νέα εστία διεθνούς αναταραχής έχει ξεπηδήσει. Είναι η “Επανάσταση της Ομπρέλας” στο Χονγκ – Κονγκ, μιας ημιαυτόνομης αλλά πανίσχυρης οικονομικά περιοχής, πρώην βρετανικής αποικίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας.

Από την Παρασκευή, οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ είναι πλημμυρισμένοι από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη νέα πολιτική μεταρρύθμιση που επέβαλε το Πεκίνο και περιορίζει το δικαίωμα επιλογής του τοπικού κυβερνήτη. Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με άσκηση βίας από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής (δείτε σχετικό άρθρο και φωτογραφίες του OnAlert)

Η περιοχή του Χογκ-Κογκ, που είναι σημαντικότατο εμπορικό κέντρο και μεταφορικός σταθμός στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας, είναι το διαμάντι της οικονομικής ανάπτυξης των Κινέζων. Αυτός είναι ο λόγος που η Κίνα δεν θα επιτρέψει τις αναδυόμενες προσπάθειες εκδημοκρατισμού που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε αυτονομία στην περιοχή. H Κίνα έχει στείλει στο παρελθόν μηνύματα εθνικής κυριαρχίας στη περιοχή, με αποδέκτες τις αυτονομιστικές τάσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Πρόσφατα κατασκεύασε και εγκαινίασε με πομπώδεις τελετές το αρχηγείο του Κινεζικού Στρατού στο εμπορικό κέντρο του Χογκ Κογκ (δείτε σχετικό άρθρο και φωτογραφίες του OnAlert)


Η αμερικανική εξωτερική πολιτική βλέπει την Κίνα ως μια δύναμη ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη ζώνη του Ειρηνικού και παρακολουθεί τις διπλωματικές και άλλες κινήσεις που επιβεβαιώνουν την ηγεμονική παρουσία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διπλωματικών διεργασιών, ήταν η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Τότε, ο Πούτιν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσαν τα χέρια συσφίγκοντας τους δεσμούς τους μπροστά στην άνοδο των "εξωτερικών κινδύνων": στις ρώσικες βλέψεις στην Ουκρανία και άλλες χώρες του πρώην κομουνιστικού μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης και τις εδαφικές διενέξεις στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα για τους Κινέζους. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, εκτός από την Κίνα και την Ρωσία, συνασπίζει τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας: το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.(δείτε σχετικό άρθρο του OnAlert)

Οι διαδηλώσεις είναι συνηθισμένες στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αυτό που ξεκίνησε την Παρασκευή είναι πρωτοφανές. Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζονται μια από τις σοβαρότερες πολιτικές προκλήσεις για το Πεκίνο μετά από εκείνες στην πλατεία Τιενανμέν πριν από 25 χρόνια. Σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES, οι παραλληλισμοί ανάμεσα στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με εκείνες του Πεκίνο, πριν από 25 χρόνια, είναι αλλόκοτοι - και όπως όλα δείχνουν αυτός ο παραλληλισμός ανησυχεί βαθειά την κομμουνιστική ηγεσία του κόμματος. Τόσο τότε, όσο και τώρα, οι διαδηλώσεις διοργανώνονται από φοιτητές που διεκδικούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Για μια ακόμη φορά, οι αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο - και είναι ορατός ο κίνδυνος να χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ της καταστολής ή του αισθήματος ταπείνωσης. Τόσο τότε, όσο και τώρα, τίθεται υπό αμφισβήτηση η εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο γεωστρατηγικό πλαίσιο, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις με αίτημα περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και υποστηρίζει τις «προσδοκίες του λαού του Χονγκ Κονγκ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το καθολικό δικαίωμα ψήφου στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον βασικό νόμο και τις προσδοκίες του λαού του Χονγκ Κονγκ»

Τί κρύβεται πίσω από την επιφανειακά φιλοδημοκρατική στάση του Λευκού Οίκου;

Καταρχάς θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου είναι αρκετά γενικόλογες και δεν διαφαίνεται η επιθυμία ρήξης με το κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η εξισορρόπηση μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και της περίπτωσης της Κίνας, είναι μια δύσκολη πράξη ακροβασίας για την Ουάσιγκτον, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο μετασχηματισμός του Πεκίνου, από την εποχή της Τιενανμέν στο σήμερα, σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη και με δεδομένο του πόσο αλληλοεξαρτώμενες είναι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας σήμερα, 25 χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή της πλατείας Τιενανμέν. Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως η Κίνα, είναι σήμερα η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, και το Πεκίνο στηρίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις ξένες επενδύσεις και τις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν παρασκηνιακές επαφές με Κινέζους ομολόγους τους σε «διάφορα επίπεδα», υπενθυμίζοντάς τους ότι η σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο - ένα ζωτικό μέρος της κινεζικής οικονομίας - βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω της κακής διαχείρισης της εξέγερσης. Στο επιτελείο της κυβέρνησης Ομπάμα, έχει γίνει σαφές πως δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της κρίσης, σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον έχει ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα σε άλλα μέρη του κόσμου, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αλλά και ένα “ψυχροπολεμικό” κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Κίνα, που είναι ήδη σε αντιπαράθεση σχετικά με μια σειρά από άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων διαφορών της Κίνας, με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, δεν είναι ορατό να ανακινήσουν τις γεωπολιτικές διαφορές τους στο άμεσο μέλλον.

Η Ουάσινγκτον, εξαρτημένη οικονομικά από την Κίνα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι σχετικά με το κατά πόσο το Πεκίνο είναι ικανό να διαχειριστεί και να δαμάσει τις μαζικές διαδηλώσεις. Πάντως, η αμερικανική διοίκηση έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο να προσέξει ιδιαίτερα το οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιφέρει μια πιο σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων. Το 1989, η αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου επέφερε διεθνείς αντιδράσεις ενάντια στην κομουνιστική ηγεσία. "Η διοίκηση πρέπει να εξετάσει πόσο σημαντικό είναι αυτό στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Mike Green, ένας κορυφαίος σύμβουλος του πρώην προέδρου George W. Bush. «Οι ΗΠΑ έχει περιορισμένη επιρροή και σίγουρα επιδιώκει επίσης να μην προκληθεί ζημιά στην οικονομία του Χονγκ Κονγκ."

Ο Γκριν, σήμερα είναι αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε πως αν η Κίνα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και οδηγηθεί προς μια καταστολή του κινήματος του Χογκ Κογκ, «ο κόσμος θα κρίνει» το πώς η κυβέρνηση Ομπάμα ανταποκρίνεται σε αυτήν την κρίση και ενδεχομένως να επαναξιολογήσει κατά πόσο το Πεκίνο μπορεί ακόμη να θεωρείται “υπεύθυνος παράγοντας" στις παγκόσμιες προκλήσεις

Επιμέλεια- Μετάφραση: OnAlert
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Financial Times

Φωτογραφία: Twitter//@daviottenheimer, @raykwong

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία - Κίνα: Δεσμεύονται να συσφίξουν τις σχέσεις τους

Η Κίνα απαντά με βία στην "επανάσταση της ομπρέλας"

Κινέζοι αναχαίτισαν αμερικανικό αεροσκάφος

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ