Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάν προς ΗΠΑ: Δώστε μια ευκαιρία στο Ιράν

25.01.2014 | 07:29
Ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε  ότι το Ιράν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στην Τεχεράνη μια ευκαιρία.
 
Ο διάδοχος του Ανάν ως επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, εξέδωσε και στη συνέχεια απέσυρε μια πρόσκληση προς το Ιράν να συμμετέχει στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Ελβετία, σχετικά με την κατάσταση Συρία.
 
«Αν θέλουμε να επιτύχουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είναι σημαντικό το Ιράν να διαδραματίσει το φυσικό του ρόλο στην περιοχή», δήλωσε ο Ανάν στο πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Χασάν Ροχανί, το περασμένο έτος, το Ιράν έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τις παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνήσει να περιορίσει εις αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, αναφέρει το Ρόιτερς.
 
«Πολλοί Ιρανοί δεν έχουν πειστεί ότι αυτή (η προσέγγιση) είναι ο κατάλληλος τρόπος», είπε ο Ανάν. «Αλλά και στην Ουάσινγκτον υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και κάνουν λόγο για την επιβολή νέων κυρώσεων εν μέσω της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων (σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στο διχασμό μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Καλώ τους φίλους μου στην Ουάσινγκτον να το σκεφτούν διεξοδικά προτού προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες», είπε. «Θα πρέπει να δώσουν στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις μια ευκαιρία στην ειρήνη». 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ