Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστασιάδης: Έκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

30.12.2017 | 00:51
 Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

"Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας" είπε.

Το "υπουργείο Εξωτερικών" του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος αναφέρει ότι "η διαπραγμάτευση για λύση δυο κρατών μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή". Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται λόγος σε "βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά". Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή ότι "έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ".

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν. Διαφορετικά, οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών", τονίζεται. "Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την διενέργεια νέων βημάτων σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής πλευράς" , προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας "Γιενί Σαφάκ".

Η Τουρκία, "δεσμεύει" περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου

Με παράνομη Navtex η Τουρκία, "δεσμεύει" περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Τη διενέργεια δικών της, προφανώς παράνομων, ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Κύπρου είχε προαναγγείλει η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, σε απάντηση προς την έναρξη των ερευνών της ΕΝΙ στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο κείμενο προβάλλεται η λογική της "συνιδιοκτησίας" του νησιού από την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα και προφανώς αμφισβητείται η ύπαρξη διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με δικές της ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει κατά λέξη ως εξής:

"Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εξακολουθεί τις μονομερείς δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνιδιοκτήτη του νησιού, επί των φυσικών του πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητικό σκάφος κατέφθασε πρόσφατα στο οικόπεδο 6 και ετοιμάζεται να αρχίσει γεωτρήσεις στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην λεγόμενη αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Είναι απαράδεκτο το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων, απουσία μιας δίκαιης και βιώσιμης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Στηρίζουμε την δήλωση στην οποία προέβη σχετικά στις 29 Δεκεμβρίου 2017 το "Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” και συμμεριζόμαστε την δίκαιη ανησυχία και οργή της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η Τουρκία, η οποία από την αρχή προβαίνει στις αναγκαίες προειδοποιήσεις ως προς τις εν λόγω ανεύθυνες πρωτοβουλίες της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη τόσο να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα εντός της υφαλοκρηπίδας της, όσο και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για ποικίλες ερευνητικές δραστηριότητες στο προσεχές διάστημα στις αδειοδοτημένες περιοχές ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου η Turkish Petroleum έχει λάβει άδειες γεωτρήσεων από την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”, στη βάση των νομίμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού επί των φυσικών πόρων πέριξ του νησιού”.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ