Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Αναβάθμιση F-16: Στις 26 Φεβρουαρίου το κρίσιμο ραντεβού με τους Αμερικανούς

06.02.2018 | 06:15
Για την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου κλείστηκε το κρίσιμο ραντεβού των διαπραγματευτών της ΓΔΑΕΕ με το κλιμάκιο των Αμερικανών τεχνικών και εμπειρογνωμόνων όπου θα τεθούν επι τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στο ζέον ζήτημα της αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορία στην έκδοση Viper. 

Τις τελευταίες εβδομάδες και παρά τα εμπόδια, αναπάντεχα και μη, στις συζητήσεις καταγράφηκε σύγκλιση όπως από επίσημα χείλη ελέχθη, στα οικονομικά μεγέθη του προγράμματος εκσυχρονισμού. Η σύγκλιση αφορά καταρχήν στον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος και συγκεκριμένα στο "ταβάνι" που από την πρώτη στιγμή είχε βάλει η ελληνική πλευρά, δηλαδή στο 1,1 δις. Όπως είχε τονίσει μάλιστα ο υπουργός, αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας στη συνέντευξή του στο OnAlert, "αυτό θα έλεγα είναι κοινός τόπος και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής."

Το δεύτερο "αγκάθι" των συζητήσεων, το οποίο οι διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμένων και Επενδύσεων, επιδιώκουν να λειάνουν αφορά στη χρηματοροή αποπληρωμής. Πιο συγκεκριμένα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πληρωμών που έχουν προτείνει οι αμερικανοί, που απαιτούσε την καταβολή άνω του 80% του προγράμματος, 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ, εντός της πρώτης τριετίας από την έναρξη. Ζητούμενο είναι ένα πιο ισοκαταμερισμένο "δοσολόγιο", που αποτελεί και την "μετάφραση" του όρου βοήθεια που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί. Όπως είχε επισημάνει ο κ. Βίτσας: "Γιατί το θέμα δεν είναι να μας δώσουν δώρα, αλλά παίρνοντας υπόψη το τι ζητάμε εμείς να ερθουν και να ισορροπήσουν και οι ανάγκες του προγράμματος και πως θα μπορέσουμε εμείς να τις αποπληρώσουμε."

Μεγάλος στόχος είναι εντός  της προσεχούς τριετίας η Πολεμική Αεροπορία να έχει βγάλει στο Αιγαίο την πρώτη Μοίρα Ελληνικών F-16 Viper. Μια εξέλιξη που έχει άμεση επίδραση στο ζήτημα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ