Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχεί το NATO για τις απώλειες στο Αφγανιστάν

03.09.2013 | 11:03
Η αφγανική αστυνομία και ο στρατός υφίστανται μεγάλες απώλειες στο πολεμικό μέτωπο κι ίσως χρειαστούν έως και πέντε χρόνια ακόμη την υποστήριξη της Δύσης προτού να είναι σε θέση να αυτονομηθούν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνει κάποιος αν ήταν σωστή η απόφαση του ΝΑΤΟ να τερματίσει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν την Άνοιξη.

Οι δυτικές δυνάμεις επισήμως προσέφεραν μόνο εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία κατά τους θερινούς μήνες οπότε κλιμακώνονται οι συγκρούσεις.

Ο Ντάνφορντ παραδέχτηκε ότι οι διοικητές του ΝΑΤΟ και των αφγανικών δυνάμεων ανησυχούν για τα υψηλά ποσοστά των απωλειών από τις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων, που ανέρχονται συστηματικά σε περισσότερους από 100 νεκρούς την εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα, οι δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες σήμερα αριθμούν 350.000 άτομα και αυξάνονται ραδγαία, δεν έχουν συνδράμει στο πολεμικό μέτωπο, αλλά ασχολούνται με την διαχείριση υλικού και τον σχεδιασμό, την συλλογή πληροφοριών και την υποστήριξη των αεροσκαφών και ελικοπτέρων που επιχειρούν σε δύσκολα πολεμικά μέτωπα.

Η Δύση σταμάτησε επισήμως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν τον Ιούνιο και ανέλαβε έναν "εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και επιμελητειακό" ρόλο. Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πρώιμη την αλλαγή αυτή, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αφγανικές δυνάμεις, ο Ντάνφορντ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει. "Νομίζω ότι ο καιρός θα δείξει, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να κρίνουμε από τώρα", είπε ο Ντάνφορντ.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε έναν μάχιμο ρόλο των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων μετά το 2014, ειδικά με τη μορφή της στενής υποστήριξης από αέρος--τα αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία υποστηρίζουν τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης, μία δυνατότητα που το Αφγανιστάν ξεκινά να αναπτύσσει τώρα.

Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι ιδιαίτερα υψηλό στο Αφγανιστάν. Το υπουργείο Άμυνας έχει σταματήσει να δημοσιεύει μηνιαίο απολογισμό θυμάτων για να μην επηρεαστεί το ηθικό των στρατευμάτων, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι από τον Μάρτιο σκοτώθηκαν 1.792 αξιωματικοί της αστυνομίας, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ποσοστό αντίστοιχο των απωλειών του περασμένου χρόνου, δηλαδή διπλάσιο αριθμό θυμάτων.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ