Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγουν πάλι κέντρο νεοσυλλέκτων στην Άρτα που είχε κλείσει πριν 2 χρόνια!!!

14.04.2014 | 00:01
Ανοίγει άρον-άρον  το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Αρτας που είχε κλείσει από το 2011 και ''σφραγιστεί '' και με την βούλα από το 2012, στο πλαίσιο της ...πανηγυρικά αναγγελθείσης Αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων για εξοικονόμηση πόρων!

Το άρον -άρον έχει σχέση,προφανώς με το ''ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα'' που πρέπει να ''διαβαστεί '' στους κάτοικους της Αρτας πριν από τις διπλές εκλογές! Έτσι κατά τα ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, οι πύλες θα ξανανοίξουν  πολύ σύντομα για να καταταγούν στην σειρά Μαΐου 200 νεοσύλλεκτοι! Όχι ότι μέχρι τώρα είχαν φύγει όλοι οι αξιωματικοί, τους οποίους έχουν κάνει κι αυτούς με ένα μπαγκάζι στο χέρι. Για ποια αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων,ποιον εκσυγχρονισμό, ποιες ανάγκες της «εθνικής άμυνας»,ποια ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και κλεισίματος των άχρηστων στρατοπέδων- μόνο ψηφοθηρία!

Βεβαίως από την πλευρά τους τα τοπικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το θέμα θετικά,αφού κανείς δεν έχει εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες ότι τα ''κέρδη'' από την πώληση ...σουβλακίων, για να πούμε ένα απλοϊκό επιχείρημα, εξανεμίζονται από τους φόρους που πληρώνουμε και αυτοί και εμείς  για να διατηρείται η ανορθολογική ανάπτυξη του στρατεύματος όπως στήθηκε την περίοδο του εμφυλίου και αμέσως μετά για άλλους λόγους...Αλλά και το ΓΕΣ έχει έτοιμη την ...δικαιολογία και μια ...νομιμοφανή και ...λογικοφανή εξήγηση: Λέει λοιπόν δια του εκπροσώπου του ότι κανονικά ποτέ δεν έκλεισε οριστικά  το ΚΕΝ Αρτας αλλά ήταν πάντα  σε ...εφεδρεία του ΚΕΝ θήβας,αν δηλαδή χρειαστεί.Και - ώ του θαύματος (σ.σ. των ...εκλογών) διαπιστώθηκε μόλις τώρα ότι στην επόμενη ΕΣΣΟ του Μαΐου, καποιοι Νεοσύλλεκτοι δεν θα χωρούν στην Θήβα και για το καλό τους, για να είναι πιο άνετα, θα τους πάνε στην Αρτα...Αχ έρμη αναδιάρθρωση του Στρατεύματος! 

Και ενδο'υ'πουργική - ενδοκυβερνητική πτυχή!
Ωστόσο η υπόθεση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων  της Αρτας - που δεν είναι μόνη αφού υπάρχουν και άλλες υπαναχωρήσεις από τις αρχικές αποφάσεις της αναδιάρθρωσης- έχει και μια ενδο'υ'πουργική και ενδοκυβερνητική πτυχή: Κάποιοι διέδωσαν (από το ΥΕΘΑ, από το ΓΕΕΘΑ, από το ΓΕΣ, από άλλο κρατικό ''κέντρο'')   ότι την απόφαση για επαναλειτουργία του Στρατοπέδου Νεοσυλλέκτων, υπέγραψε από την Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ Φώφη Γεννηματά και ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στην ''Διαύγεια'' την περασμένη Τρίτη!

Όμως αυτό, όπως μας πληροφόρησαν συνεργάτες της, δεν είναι αληθές!<< Η κ. Γεννηματά , με βάση τις αρμοδιότητές της για Στρατολογικά θέματα, εγκρίνει κάθε ΕΣΣΟ (δίμηνο ή τρίμηνο) την κατάταξη των Νεοσυλλέκτων. Το που θα πάνε οι Νεοσύλλεκτοι, στο Α ή το Β Κέντρο Νεοσυλλέκτων,πρόσθεσαν, είναι θεμα του ΓΕΣ  και τον σχετικό κατάλογο με τα Κέντρα τον υπογράφει το ΓΕΣ - σε παράρτημα. Αυτό δεν πάει ποτέ στην Αν. Υπουργό και φυσικά δεν υπογράφεται από αυτήν>>.
Για την ακρίβεια ψάξαμε και μάθαμε ότι την υπογραφή για την ενεργοποίηση του ΚΕΝ Αρτας την Υπογράφει ο Κλαδάρχης του Β Κλ΄λαδου του ΓΕΣ!
Οπότε το ερώτημα που πλανάται- και στα γραφεια της κ Γεννηματά - είναι ποιος διέδωσε ψευδώς και παραπλανητικά ότι υπέγραψε αυτή; Έδωσε κάποιος το ''πράσινο φως'' στο ΓΕΣ για την ενεργοποίηση ή ήταν μια δική του απόφαση;Ποιός και γιατίπήγε να μπλέξει ψευδώς την κ. Γεννηματα; 

Ήταν λάθος ή υπήρχε σκοπιμότητα και κουτοπονηριά;

<<Είχαν μεταφέρει μέρος του τεχνικού του εξοπλισμού>>!

Αξίζει να καταγράφουν τα στοιχεία που παραθέτει η Κίνηση Φαντάρων ''Σπάρτακος'' που αναιρούν ,αν είναι ακριβή, το επιχείρημα ότι το στρατόπεδο Αρτας παρέμεινε ''εφεδρικό'':<<Είναι ενδεικτικό του καιροσκοπισμού και του παλαιοκομματισμού τους ότι μετά την σχετική απόφαση που είχε εκδοθεί προ διετίας (σ.σ.2012) για το κλείσιμο του ΚΕΝ Άρτας, όχι μόνο οι υποδομές του παραμένουν κενές φαντάρων, αλλά ακόμη και μεγάλο μέρος του τεχνικού του εξοπλισμού, είχε αρχίσει να μεταφέρεται προς άλλες μονάδες!>>. Και συνεχίζει:
<<Το πόσο συνδέεται η συγκεκριμένη απόφαση με την ψηφοθηρία αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι πάντως η νέα σειρά έρχεται δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές και τις δεύτερες κάλπες των αυτοδιοικητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός όσων θα παρουσιαστούν αντιστοιχεί σε περίπου 200 ίσως και κάτι παραπάνω νέους φαντάρους. Δεν θεωρείται ιδιαιτέρως μεγάλος, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτός έχει προσαρμοστεί και στα δεδομένα από πλευράς προσωπικού, αφού πέραν των άλλων από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η απόφαση κατάργησης του ΚΕΝ Άρτας δρομολογούνταν και σε επίπεδο απομάκρυνσης προσωπικού με μεταθέσεις σε άλλες περιοχές>>. Επισημαίνεται ακόμα: <<Επίσης άγνωστο παραμένει το αν και κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέχεια την κανονική και σε κάθε περίοδο αξιοποίηση του ΚΕΝ της Άρτας στο μέλλον.Η καχυποψία πάντως στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλη αφού φοβούνται μήπως τους πάρουν τους ψήφους και μετά το ξανακλείσουν>>.

Αξίζει επίσης εδώ να θυμίσουμε τι έγραφε σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του στα Παραπολιτικά (10/11/2012) ο στρατιωτικός συντάκτης κ Λεωνίδας Μπλαβέρης τονίζοντας ότι λόγοι οικονομίας και λειψανδρίας επέβαλαν την υλοποίηση των νέων μέτρων με το κλείσιμο των κέντρων νεοσυλλέκτων:

<<Σε συνολικά 11 στρατόπεδα - Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ), από τα 34 που ήταν ένα δίμηνο πριν, θα πραγματοποιηθεί η βασική εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της τρέχουσας, ΣΤ' 2012, ΕΣΣΟ στρατευσίμων. Η εν λόγω εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποιήσεως των νέων μέτρων εξορθολογισμού της εκπαιδεύσεως, που έχουν «επιβληθεί τόσο για επιχειρησιακούς λόγους (λειψανδρία και μειωμένη απόδοση της κάθε κλάσεως) όσο και για αντίστοιχους οικονομικούς, λόγω λιτότητος και τρόικας». Πιο συγκεκριμένα, από μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου για την κατάταξη των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς, που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ (www.army.gr), γίνεται αντιληπτό ότι έχουν περιοριστεί σε μόλις 11 τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ), στα οποία έχει ξεκινήσει ήδη η κατάταξη διαφόρων κατηγοριών στρατευσίμων του Σ.Ξ.

Εξοικονόμηση 4.400 στελεχών
>>Η σύγκριση με το τι είχε γίνει πριν από δύο μόλις μήνες, τον Σεπτέμβριο, με την κατάταξη των στρατευσίμων της προηγούμενης, Ε' 2012, ΕΣΣΟ, είναι εντυπωσιακή. Αν συμβουλευτούμε πάλι την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ, όπου τα στοιχεία αυτά σημειώνονται ακόμα (μέχρι την περασμένη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, αφού προφανώς δεν έχουν διορθωθεί) στο «Μάθε που μπορείς να καταταγείς», «μαθαίνουμε» λοιπόν ότι υπήρχαν συνολικά 32 ΚΕΝ σε ολόκληρη τη χώρα. Αν λοιπόν σε αυτά που ήταν εν ενεργεία (τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειονότητα), μέχρι και την περασμένη ΕΣΣΟ στρατευσίμων, προστεθούν τα δύο επιπλέον ΚΕΝ, ένα του Πολεμικού Ναυτικού (ΚΕΝ «Κανελλόπουλος») και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας (124 ΠΒΕ στην Τρίπολη), τότε το σύνολο τους ανά την επικράτεια ανέρχεται στα 34. Σε συνομιλία που είχε πριν από λίγο καιρό ο υπογράφων με τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη, για το θέμα αυτό, μας διευκρινίστηκε ότι η οικονομία αυτή καθ' εαυτήν δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο το ότι με τον τρόπο αυτόν εξοικονομείται προσωπικό, που τοποθετείται σε μονάδες των «πρόσω» - ως τέτοιες θεωρούνται αυτές της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

>>Για να μπορέσει να αντιληφθεί κάποιος τι σημαίνει αυτό πρακτικά, η κατάργηση 22 ΚΕΝ μόνο στον Στρατό Ξηράς θα έχει ως αποτέλεσμα την «αξιοποίηση», σε μονάδες των «πρόσω», περίπου 4.400 ατόμων, στη συντριπτική τους πλειονότητα μονίμων στελεχών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων (22 ΚΕΝ, από περίπου 200 άτομα μόνιμη δύναμη σε κάθε ένα). Σύμφωνα πάντα με τον επιτελικό σχεδιασμό, η δύναμη αυτή, που πρακτικά αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη ταξιαρχία εν καιρώ ειρήνης, «ενισχύει» τις μονάδες της Θράκης και των νησιών.

Σημαντικό κέρδος


>>Αλλά και από καθαρά οικονομική άποψη τ- συνεχίζει ο κ Μπλαβέρης- ο κέρδος που θα προκύψει από την εξοικονόμηση αυτή είναι αρκετά σημαντικό (ανάλογα με την εποχή που διανύουμε και την οικονομία κάθε τάξεως και μεγέθους που επιδιώκεται) και ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό δεν αφορά, φυσικά, οικονομία από απολύσεις στελεχών (τέτοιες δεν πρόκειται να γίνουν), αλλά από συντήρηση εγκαταστάσεων, καλύτερη αγορά προμηθειών σε μεγαλύτερες ποσότητες, άρα και καλύτερες τιμές κ.λπ. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αυτές των ΚΕΝ εντάσσονται στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων για ευρύτερο περιορισμό των μονάδων και κλείσιμο στρατοπέδων, σχεδιασμός που υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει το κλείσιμο 55 στρατοπέδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτά, τα 10 πρόκειται να δοθούν ή έχουν δοθεί προς χρήση (όχι ως κυριότητα) στην Ελληνική Αστυνομία, για να μετατραπούν σε Κέντρα Προσωρινής Παραμονής Λαθρομεταναστών, όπως στην Κόρινθο, στο Παρανέστι κ.λπ.>>.

Και άλλα πιο εντυπωσιακά στοιχεία! 

Αλλά και σε μελέτη του ΓΕΣ που είχε  η πολιτική ηγεσία και η οποία είχε δει το φως της δημοσιότητας τότε, αναφερόταν:
•Τα 35 ΚΕΝ μας κοστίζουν 88.200.000 ευρώ. Ο Στρατός Ξηράς εκπαιδεύει 48.000 οπλίτες ,άρα το κόστος ανά άτομο καθορίζεται στα 1.837,76 ευρώ!

•Με το κλείσιμο 22 ΚΕΝ , υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί ποσό 34.200.000 ευρώ, περιορίζοντας το κόστος της εκπαίδευσης των νεοσυλλεκτων στα 54.000.000. Που σημαίνει ότι το κόστος ανά εκπαιδευόμενο θα πέσει από τα 1.837,76 στα 1.125,30 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

"Αρνί για τους επίσημους εκτός στρατοπέδων" - Οδηγία Αβραμόπουλου προς Γενικά Επιτελεία


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ