OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτή Σύγκρουση Βερολίνου και ΕΚΤ για τις χώρες του νότου με απειλή γερμανικής αποχώρησς

14/01/2015 - 06:06
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Tα εκκρεμή ελληνικά πολιτικο-οικονομικά ερωτηματικά, μέσα στο ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ωθούν στην επιφάνεια την υφέρπουσα σύγκρουση μεταξύ της ΕΚΤ και του Βερολίνου, την παραμονή αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κρίσιμης για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Χαρακτηριστική της έκρυθμης κατάστασης είναι η προειδοποίηση του κ. Χανς Βέρνερ Σιν ότι (εάν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ των προθέσεων του κ. Μάριο Ντράγκι), η Γερμανία μπορεί να βρεθεί υποχρεωμένη να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου ΙFO και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, καταδικάζει την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για (νομισματική) ποσοτική χαλάρωση ως πλάγια μέθοδο για παροχή βοήθειας στα ασθενέστερα κράτη-μέλη. Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο, όπως αναφέρει τη δήλωση του το Μπλούμπεργκ, «ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι απλώς μια πρόφαση για ποσοτική χαλάρωση και για την εκπόνηση ενός προγράμματος διάσωσης της Νότιας Ευρώπης.»

Το Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι, κατά την δήλωση του Χάνς-Βέρνερ Σιν, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποιούν τό φάσμα τού αποπληθωρισμού ως πρόφαση για να βοηθήσουν τά ασθενέστερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Το επιχείρημα των κεντρικών τραπεζιτών ότι η ΕΚΤ επιβάλλεται να επέμβει, επειδή ο πληθωρισμός έπεσε κάτω του στόχου του 2%, δεν στηρίζεται στη Συνθήκη της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο Σιν σε τηλεφωνική συνέντευξη. Οι καταναλωτικές τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αλλά ο κντρικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο.

« Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι απλώς ένα πρόσχημα για ποσοτική χαλάρωση, για την κατάστρωση προγράμματος διάσωσης για τη Νότια Ευρώπη», είπε ο Σιν. «Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και δεν είναι ανάγκη για επέμβαση της ΕΚΤ»,πρόσθεσε.
Η απόφαση του Ντράγκη θα έχει σημαντικές συνέπειες, σημειώνει το Μπλούμπεργκ.
«Ποσοτική χαλάρωση «θα παρείχε στην ΕΚΤ τον ρόλο του δανειστή ανάγκης σε ατομικές περιπτώσεις κρατών» στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Σιν, ο οποίος υποστηρίζει την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την απόσβεση ελληνικού χρέους.

Ενώ ο Διοικητής της Μπούντεσμπανκ, κυβερνητικοί βουλευτές και οικονομολόγοι όπως ο Σιν επικρίνουν την επέκταση του ρόλου της ΕΚΤ, η Μέρκελ δεν αντιτάχθηκε δημόσια στον Ντράγκι.Η καγκελάριος τάχθηκε στις 7 Ιανουαρίου υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εφ όσον τηρεί τις υποχρεώσεις της για λιτότητα, λέγοντας ότι πάντοτε επιδίωξε να προστατέψει την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα «Αμεσων Νομισματικών Δοσοληψιών» (Οutright Monetary Transactions), ένα σχέδιο αγοράς ομολόγων, που είχε αναγγελθεί το 2012, μετά την δήλωση του Ντράγκι πως θά κάνει «ο,τι απαιτηθεί» για να στηρίξει το νόμισμα, συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους για την ευρωζώνη,δήλωσε ο Σίν.

Η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε «ένα μείζον συνταγματικό πρόβλημα» εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφανθή ότι το σχέδιο της ΕΚΤ είναι νόμιμο, με την μη δεσμευτική γνωμοδότησή του που θα δημοσιευθεί στις 14 Ιανουαρίου, και με την απόφαση να ακολουθήσει μετά τέσσερεις έως έξη μήνες, δήλωσε ο Γερμανός οικονομικός σύμβουλος.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε πέρισυ ότι το Α.Ν.Δ., που δέν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ίσως υπερβαίνει την δικαιοδοσία της ΕΚΤ και ζήτησε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να αποφανθεί για την νομιμότητά του.

«Η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση όπου θα ήταν συνταγματικά υποχρεωμένη να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Σιν.Κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει και αυτός θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα πρέπει να παραιτηθεί από το πρόγραμμα των ΄Αμεσων Νομισματικών Δοσοληψιών».

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΚΤΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΜΕΡΚΕΛΝΤΡΑΓΚΙ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι προβλέπει για τα πυρηνικά, τα Στενά του Ορμούζ και τον Λίβανο

16/06/2026 - 21:31
Su-24M
ΚΟΣΜΟΣ

Συνετρίβη ουκρανικό βομβαρδιστικό Su-24M: Νεκροί οι δύο πιλότοι

16/06/2026 - 21:11
Λίβανος - Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ιράν και Χεζμπολάχ ζητούν την άμεση απόσυρση του Ισραήλ – 4 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο

16/06/2026 - 19:45

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: To 1917 η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι προβλέπει για τα πυρηνικά, τα Στενά του Ορμούζ και τον Λίβανο

Συνετρίβη ουκρανικό βομβαρδιστικό Su-24M: Νεκροί οι δύο πιλότοι

FREYA: Το ουκρανικό αντιβαλλιστικό σύστημα θα ενσωματώσει τα γερμανικά ραντάρ της Hensoldt

Λίβανος: Ιράν και Χεζμπολάχ ζητούν την άμεση απόσυρση του Ισραήλ – 4 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με έξι παραβιάσεις από οπλισμένα μαχητικά F-16

Βρετανία: Ρωσική φρεγάτα έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον θαλαμηγού στη Μάγχη

SAMP/T: H Ιταλία στέλνει ένα σύστημα αεράμυνας στην Τουρκία – Θα σταθμεύει στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο

Top News

Ο Γιώργος Καράβας σε ρομαντική βόλτα με το σκάφος μαζί με την αγαπημένη του Ραφαέλα Ψαρού

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Ήταν όλη μου η ζωή πέντε χρόνια τώρα», έγραψε για το τέλος των γυρισμάτων του Maestro

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Οι τρυφερές αγκαλιές με τον μικρό Πάρη και το ταξίδι στην Τήνο

Δανάη Μπάρκα: Οι νέες φωτογραφίες από τον γάμο της - «Δεν ήξερε κανείς τίποτα για να μην αλλάξει καθόλου αυτό που ονειρευόμουν»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert