Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΥΠΕΞ: Προσοχή στις δηλώσεις που παρερμηνεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

04.12.2018 | 17:08
Mε το πέρας της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, N. Dimitrov, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε σε δηλώσεις.

Χαρακατηριστικά ο ΑΝΥΠΕΞ δήλωσε:

"Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τον κ. Dimitrov.

Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες.

Και συμφωνήσαμε και οι δύο, όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας.

Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή".

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον ΓΓ του NATO , δήλωσε ότι : "με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχαμε μία συζήτηση και για το θέμα αυτό, αλλά και για την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει, εφόσον, όπως όλοι ελπίζουμε, θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες".

Ως προς την απάντηση που του έδωσε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών:

"Θα γίνουν ανάλογες δηλώσεις και από τον ίδιο. Συμφωνήσαμε, όπως σας είπα, σε αυτά που ανακοίνωσα και εγώ, ότι δηλαδή θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και παρερμηνείες ως προς το τι λέει η Συμφωνία". 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ