OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΑΟΖ: Ο Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο – Νέα προκλητική NAVTEX

11/07/2017 - 23:56
Share on FacebookShare on Twitter

Γεωπολιτικό παιχνίδι για γερούς παίκτες εκτυλίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο τις εξελίξεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν “διακριτικά”.

Σε μιια νέα προκλητική ενέργεια η Τουρκία επιχειρεί με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους [NAVTEX 700/17] να δεσμεύσει περιοχή Δυτικά της Κύπρου για άσκηση με πυρά την 17 και 18 Ιουλίου. Ειδικότερα η Τουρκία στην νέα οδηγία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή μέρος της οποίας ειναι και τα οικόπεδα 6,10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με την πλωτή εξέδρα-γεωτρύπανο “West Capella” να αναμένεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και την Άγκυρα να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο απειλών, εμπρηστικών δηλώσεων και προκλητικών αγγελιών NAVTEX, μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού 6ου Στόλου με την Ομάδα Κρούσης του παραμένει “διακριτικά” στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο Onalert η Αντιπλοίαρχος Garas στέλεχος του πληρώματος του USS George W. Bush (CVN-77) το αεροπλανοφόρο εισήλθε στην Mεσόγειο στις 6 Ιουνίου με αποστολή την διεξαγωγή επιθέσεων ακριβείας από την Ανατολική Μεσόγειο κατά στόχων στο Ιράκ και την Συρία στο πλαίσιο της Επιχείρησης Inherent Resolve “τονίζοντας την κινητικότητα, την ευελιξία και την δυνατότητα προβολής ισχύος των ανεπτυγμένων δυνάμεων του Ναυτικού”.

Νωρίτερα η Τουρκία, με την NAVTEX 697/17 που εξέδωσε σήμερα δέσμευσε περιοχή δυτικά της Κύπρου για την διενέργεια ασκήσεων του τουρκικού Ναυτικού και δη με πραγματικά πυρά την 12 και 13 Ιουλίου την ημέρα άφιξης στην περιοχή της εξέδρας γεωτρήσης «West Capella».

Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν δύναται να εκληφθούν πως έχουν διττό σκοπό: αφενός να δείξει πως η Άγκυρα έχει λόγο στην περιοχή και αφετέρου να αφήσει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι αν η Τουρκία δεν εισακουσθεί, τότε… τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το γεγονός και μόνον ότι η δεσμευθείσα από την τουρκική NAVTEX περιοχή ασκήσεων αύριο και μεθαύριο, όταν δηλαδή θα έχει φθάσει η πλωτή εξέδρα, γειτνιάζει με την περιοχή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ενδεικτικό του “μηνύματος” που στέλνει η τουρκική πλευρά.

To «West Capella», αναμένεται αύριο Τετάρτη πρωί να βρίσκεται στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Μετά την άφιξή του στην Κύπρο το πλοίο γεωτρύπανο αναμένεται να προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες προκαθορισμένες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν διάρκεια μικρότερη της μιας εβδομάδος και μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν, εκτός απρόοπτου ως προβλέπονται οι εργασίες γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος».

Η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι και περίπου το τέλος του Αυγούστου και όταν πλέον το γεωτρύπανο θα έχει φτάσει σε βάθος από από 3.500 ως και 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό, που είναι ο στόχος και η κορυφή του δυτικού τμήματος του προσδοκώμενου κοιτάσματος «Ονισήφορος».

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Newsit.com.cy

Tags: NAVTEXΑΟΖΚΥΠΡΟΣΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Related Posts

Ράντοσλαβ Σικόρσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σικόρσκι «τρολάρει» τους «Ρώσους προπαγανδιστές»: Ο Πούτιν είναι ευεργέτης της Ουκρανίας

17/12/2025 - 11:08
Κρασνοντάρ
ΚΟΣΜΟΣ

Κρασνοντάρ: Πυρκαγιά στο ρωσικό διυλιστήριο του Σλαβιάνσκ από επιδρομή ουκρανικών drones

17/12/2025 - 10:42
Φιλιππίνες
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: «Δεν έχουμε στρατόπεδα τζιχαντιστών – Δεν εκπαιδεύθηκαν εδώ οι τρομοκράτες του Σίδνεϊ»

17/12/2025 - 10:07

Διαβάστε Επίσης

Dark Eagle: 3.500 χλμ εμβέλεια έχει το νέο υπερηχητικό όπλο των ΗΠΑ – «Χτυπάει την Κίνα από το Γκουάμ»

Ο Σικόρσκι «τρολάρει» τους «Ρώσους προπαγανδιστές»: Ο Πούτιν είναι ευεργέτης της Ουκρανίας

Κρασνοντάρ: Πυρκαγιά στο ρωσικό διυλιστήριο του Σλαβιάνσκ από επιδρομή ουκρανικών drones

Φιλιππίνες: «Δεν έχουμε στρατόπεδα τζιχαντιστών – Δεν εκπαιδεύθηκαν εδώ οι τρομοκράτες του Σίδνεϊ»

F-35 στην Τουρκία: «Δεν έχει αλλάξει η στάση μας για την προμήθεια των stealth μαχητικών» λένε οι ΗΠΑ

Τραμπ: Επιβάλλουμε πλήρη αποκλεισμό – από και προς τη Βενεζουέλα – των πετρελαιοφόρων που έχουν υποστεί κυρώσεις

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Μόνη λύση για το Παλαιστινιακό η δημιουργία δύο κρατών

Μοσάντ: «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να μην ξεκινήσει πάλι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»

Top News

Λούκας Γιώρκας Έχω πιεστεί, άφησα τον άνθρωπο αυτόν να εκτονωθεί και συνέχισα τη ζωή μου

Ευτύχης Μπλέτσας: Η τούμπα του παρουσιαστή σε λούνα παρκ - Η μπουνιά σε παιχνίδι και η στιγμή της πτώσης

Συντάξεις και επιδόματα στους λογαριασμούς μέχρι τα Χριστούγεννα: Οι αυξήσεις που έρχονται με τη νέα χρονιά

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Δεν φοβάμαι τον γάμο, φοβάμαι το διαζύγιο, οφείλεις να βάζεις όρια στο παιδί

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert