Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΟΖ: Στη Κύπρο και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

15.03.2018 | 07:46
Μετά την άφιξη του Ocean Investigator, αναμένεται σήμερα και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil, Med Surveyor.

Το Ocean Investigator, αγκυροβόλησε στο κρηπίδωμα που διαμορφώθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία και θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για περίπου δέκα μέρες για την παραλαβή εξοπλισμού. Ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται στην Κύπρο και δεύτερο σκάφος της EXXON MOBIL.

Άδεια για παραμονή μέχρι τις είκοσι-τέσσερις Μαρτίου, ζήτησε το ερευνητικό σκάφος Ocean Investigator, του αμερικανικού κολοσσού EXXON MOBIL, το οποίο κατέπλευσε χθες το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού.  Το ερευνητικό σκάφος θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο δέκα της κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει της γεώτρησης, η οποία προγραμματίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

"Στο παρόν στάδιο αντιλαμβάνεστε θα γίνει μια διεργασία και προετοιμασία για την επόμενη γεώτρηση σίγουρα κάποιοι θα χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λεμεσού για ή σύνδεση του χώρου του θαλάσσιου χώρου με τη ξηρά. Από εκεί και πέρα όσον αφορά την γεώτρηση αυτό θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο αφού τελειώσουν οι ερευνητικές εργασίες" ανέφερε σε δηλώσεις του ο Λιμενάρχης Λεμεσού Παναγιώτης Αγαθοκλέους.

«Αναμένεται να εκτελέσει κάποιες φορτοεκφορτώσεις εξοπλισμού οι οποίες αντιλαμβάνεστε θα μεταφερθούν στο χώρο δράσης του εκεί στο οικόπεδο δέκα." πρόσθεσε ο κύριος Αγαθοκλέους.

Το Ocean Investigator θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες και μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του, θα ακολουθήσει το σκάφος Med Surveyor για περιβαλλοντικές έρευνες, οι οποίς θα γίνουν με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, marinetraffic η άφιξη του Med Surveyor αναμένεται σήμερα Πέμπτη γύρω στις 11 το πρωί.

Τέθηκε σε ισχύ η NAVTEX για το τεμάχιο «10»

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την έκδοση νέας τουρκικής Navtex, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει τεράστια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια άσκησης από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Όπως αναφερει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελευθερος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τουρκική Navtex δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς. Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου η νέα προκλητική οδηγία προς ναυτιλομένους που εξέπεμψε  ο σταθμός της Αττάλειας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για άσκηση με πυρά στον κόλπο της Μόρφου δεν έμεινε αναπάντητη από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex τα γυμνάσια με πραγματικά πυρά θα συνεχίσουν μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Με πληροφορίες απο ant1iwo.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ