Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΟΖ: Νέες κυπριακές Navtex ένα 48ωρο πριν την εκπνοή της τουρκικής Navtex

20.02.2018 | 09:40
 Η πρώτη εκδόθηκε έπειτα από αίτημα της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, και δεσμεύει από τις 13.00-16.00 περιοχή νοτιοανατολικά του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προς τον Λίβανο.

Η δεύτερη εκδόθηκε έπειτα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης και δεσμεύει από σήμερα μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου περιοχή βόρεια του ίδιου τεμαχίου.

Στο μεταξύ, στάσιμη παραμένει για δωδέκατη πλέον ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000». Και δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά».

Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η ‘Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».

Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.

newsit.com.cy

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ