Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Μητσοτάκη σε Καμμένο: Θα επιδείξει ευλυγισία και στο Σκοπιανό

04.01.2018 | 19:00
Με μια εξίσου φαρμακερή τοποθέτηση απάντησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην μεσημεριανή δήλωση-επίθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου αναφορικά με την κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. "θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα..." ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Αναλυτικά τα αποσπάσματα της συνέντευξης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο www.capital.gr για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι τα ακόλουθα:

Μ. ΚΑΨΗΣ: Διαφαίνεται μια λύση στο Σκοπιανό και μάλιστα στη γραμμή Καραμανλή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν θα ήταν αμαρτία να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πάλι για μια συμφωνία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να μπορέσω να τοποθετηθώ για το αν υπάρχει πραγματικά χαμένη ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση.

Μ. ΚΑΨΗΣ: Εικάζουμε ότι είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να μην εικάσω απολύτως τίποτα κ. Καψή. Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Αν και πρέπει να σας πω, ότι μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Μ. ΚΑΨΗΣ: Εικάζετε ότι ετοιμάζεται μια μεγάλη κωλοτούμπα...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ότι θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα.

Μ. ΚΑΨΗΣ: Πάντως όσο είναι παράδοξο είναι ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή και να κατηγορεί την Αντιπολίτευση για μειοδοσία, άλλο τόσο παράδοξο θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί την θέση την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και 10 χρόνια. Ετσι δεν είναι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή.

Μ. ΚΑΨΗΣ: Αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την Παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η Κυβέρνηση.

Μ. ΚΑΨΗΣ: Αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη διαφωνία του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα και όχι εμένα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ