Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 5 εκατομμύρια δωρεά στις ΕΔ αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τα εισπράξουμε!

24.01.2014 | 12:01
Είναι από τα απίστευτα - και μάλιστα πολλά- του ελληνικού Κράτους !  

Νόμος που έχει ψηφιστεί προ  αρκετών δεκαετιών προβλέπει ότι χρηματικές δωρεές προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να ισχύσουν πρέπει γίνουν αποδεκτές από μια Επιτροπή, Πρόεδρος της οποίας είναι ονομαστικά ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας και μέλη του 28 πρόσωπα - με το όνομά τους - που προφανώς είχαν επιλεγεί λόγω της θεσμικής τους ιδιότητας (υπουργοί, Πρόεδροι κοινωνικών φορέων κ.α.)! Βεβαίως από τότε έχουν αλλάξει πολλοί Πρωθυπουργοί , υπουργοί κλπ αλλά η Επιτροπή παραμένει η ίδια- άκυρη εκ των πραγμάτων διότι η αναφορά των μελών της είναι ονομαστική και όχι εκ της θέσεως τους (ex officio).

Αυτό ανέφεραν στους έκπληκτους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ συνεργάτες του Υφυπουργού Άμυνας κ. Αθανασίου Δαβάκη, όταν ο τελευταίος ρωτήθηκε σε συνάντησή τους αν υπάρχει στο Υπουργείο Άμυνας θέμα με δυσκολία αποδοχής χρηματικής δωρεάς  για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - που τέθηκαν υπόψιν του κ Δαβάκη υπό μορφή ερωτήματος - το θέμα ανέκυψε όταν ένας Ελληνοαμερικανός  θέλησε να δωρίσει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  ποσό 5.000.000 δολαρίων υπέρ των σκοπών τους και όταν δεν  κατάφερε να το υλοποιήσει απογοητεύτηκε...

Σε αυτές τις περιπτώσεις - αν ισχύει η εξήγηση που έδωσαν οι συνεργάτες του κ Δαβάκη- πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και να αλλάξει ο νόμος ώστε να προβλέπει μέλη ex officio και όχι ονομαστικά.

Αλλη εκδοχή : <<Υπάρχει λογαριασμός για δωρεές>>, αλλά...

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή - από πρώην στέλεχος του Οικονομικού Τομέα του Πενταγώνου - η δωρεά μπορεί να γίνει και υπάρχει σχετικός Λογαριασμός σε Τράπεζα,- ωστόσο είναι δυσχερής η διαχείριση και αξιοποίηση επειδή η σύνθεση της Επιτροπής είναι μεγάλη και λόγω σύνθεσης δυσκίνητη. Η πηγή αυτή είπε ότι δεν είναι ονομαστική η σύνθεση. 

 Είτε έτσι είτε αλλιώς το ερώτημα είναι γιατί υπήρξε τότε μια τέτοια σύνθεση και γιατί αργότερα, δεκαετίες τώρα, δεν άλλαξε ο νόμος για να διεκολύνεται η διαχείριση και αξιοποίηση των δωρεών... 

Διαβάστε ακόμη:

Ντροπή - Θέλουν να κλεισουν την ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας - ΒΙΝΤΕΟ


Η δωρεά σκαφών για το Λιμενικό προκάλεσε "μίνι-ναυμαχία"
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ