Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Από πότε νομοθετεί ο Α/ΓΕΕΘΑ"; Ερώτηση καταπέλτης για Κωσταράκο στην Βουλή

17.12.2014 | 11:23
"Από πότε μπορεί να νομοθετεί ο Α/ΓΕΕΘΑ κύριε υπουργέ”; Η ερώτηση δεν είναι δημοσιογραφική αλλά προέρχεται από την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ΜαρίαΣ Γιαννακάκη . Η ερώτησή της στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα του Onalert.gr στα οποία παρουσιαζόταν και σχετικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ. Η κυρία Γιαννακάκη δικαιολογημένα ρωτά με ποια δικαιοδοσία ο Α/ΓΕΕΘΑ νομοθετεί . Η απάντηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον ΥΕΘΑ, ο οποίος βέβαια τον Σεπτέμβριο που προέκυψε το θέμα με την “νομοθετική πρωτοβουλία” του ΓΕΕΘΑ περί των προαγωγών και της ιεραρχίας δεν ήταν υπουργός στο Εθνικής Άμυνας.

Η ερώτηση της κυρίας Γιαννακάκη:Ερώτηση και Α.Κ.Ε.
 
Προς τον κ. Υπουργό
Εθνικής Άμυνας
 
Θέμα: Νομοθετική πρωτοβουλία ΓΕΕΘΑ
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του στρατιωτικού τύπου, την 14η Σεπτεμβρίου 2014 εστάλη από το Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η Φ.450/57/202501/Σ.423/16 Σεπ 14/ΓΕΕΘΑ/ΕΓΑ, η οποία είναι πρωτοβουλία εκπόνησης σχεδίου νόμου, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, που αφορά σε αλλαγές του Ν.3883/2010 και με την οποία ζητούνταν υποβολή των σχολίων, προτάσεων και επισημάνσεων των Γενικών Επιτελείων μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2014. (http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES.pdf)
Εξ΄ όσων γνωρίζουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία έχει είτε η Κυβέρνηση, δηλαδή ένας ή περισσότεροι Υπουργοί της, είτε οι Βουλευτές, ατομικά ή συλλογικά. Οι Υπουργοί καταθέτουν στη Βουλή νομοσχέδια, τροπολογίες και προσθήκες. Αντίστοιχα, οι Βουλευτές καταθέτουν στη Βουλή προτάσεις νόμων, τροπολογίες και προσθήκες, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα για την υποβολή τους, και όχι ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Επειδή στο έγγραφο του ΕΓΑ/ΓΕΕΘΑ, που έχει έρθει και επανέρθει πολλάκις στη δημοσιότητα, και συγκεκριμένα στη λίστα σχετικών δεν παρατίθεται κανένα έγγραφο, ούτε καν Υπηρεσιακό Σημείωμα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, παρά μόνο έτερο σχετικό του ΓΕΕΘΑ/Β1 (Φ.454/249446/Σ.878/8 Μαρ 13/ΓΕΕΘΑ/Β1), και επειδή στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά η φράση πως το ΓΕΕΘΑ «έχει αναλάβει την πρωτοβουλία εκπόνησης σχεδίου νόμου σε συνεργασία με τα ΓΕ», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, παρά μόνο η αναφορά σε προσχέδιο που εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ,
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Με ποιά δικαιοδοσία ο ΑΓΕΕΘΑ προκαλεί νομοθετική πρωτοβουλία, και όχι ο ΥΕΘΑ, η ΑΝΥΕΘΑ ή ο ΥΦΕΘΑ, με έτοιμο νομοσχέδιο προς ψήφιση, αν τα δημοσιεύματα είναι αληθή; Ποιός είναι υπεύθυνος για να προκαλεί νομοθετική πρωτοβουλία στο ΥΠΕΘΑ;
 

Παράλληλα,
 
Παρακαλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα:
 
1. Τη Φ.450/57/202501/Σ.423/16 Σεπ 14/ΓΕΕΘΑ/ΕΓΑ.
2. Το στην προαναφερθείσα σχετικό Φ.454/249446/Σ.878/8 Μαρ 13/ΓΕΕΘΑ/Β1.
3. Το σύνολο της αλληλογραφίας που ακολούθησε αυτών, καθώς και
4. Τα σχόλια,προτάσεις και επισημάνσεις των Γενικών Επιτελείων, τα οποία ζητήθηκαν από τη Φ.450/57/202501/Σ.423/16 Σεπ 14/ΓΕΕΘΑ/ΕΓΑ.
 
Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο νόμου για τις προαγωγές μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις; Τι θα κάνει ο ΥΕΘΑ;


ΟΛΟ το σχέδιο νόμου του ΓΕΕΘΑ για τις προαγωγές! Ποιοι το λένε "ρατσιστικό"
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ