Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόμβα! Το ΣτΕ απαιτεί να πάρουν οι ένστολοι μισθούς του 2012 - Δείτε τι άλλο λέει

13.05.2016 | 16:58
 Απόφασεις-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν και πάλι τους ενστόλους!

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού ΔικαΣτηρίου με σειρά αποφάσεων της (υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα χρήματα που θα έπρεπε να τους καταβληθούν.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε και πάλι δικαίωσε τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο καθεστώς.

Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.

Ακολούθησε η έκδοση της υπ΄ αριθμ. οικ2/88371/ΔΕΠ/17-11-2014 απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίο με την οποία αναπροσαρμοσθήκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα.
Ενώςεις ενστόλων προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Σήμερα, η Ολομέλεια με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014 (άρθρο 86) όσο και η επίμαχή υπουργική απόφαση που επανέφερε κατά 50% τις αποδοχές τους στο πρό του Αυγούστου 2012 καθεστώς είναι αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στα άρθρα 95, 45, 29 και 23 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει ακόμη ότι όπως επιβεβαιώνεται από την αιτιολογική έκθεση ο νόμος 4307/2014 «δεν αποτελεί μια αφηρημένη, αδέσμευτη ρύθμιση μισθολογίου, αλλά την αντίδραση του νομοθέτη στις αποφάσεις του ΣτΕ (σ.σ.: προηγουμένων ετών).
Αναγκαίο να διευκρινιστεί είναι ότι οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνουν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό. Μάλιστα, το ΣτΕ απέρριψε τις παρεμβάσεις 2.915 ενστόλων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι
  • Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας,
  • το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών,
  • η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,
  • η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας,
  • η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,
  • η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,
  • η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας,
  • η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • μεμονωμένοι στρατιωτικοί, κ.ά.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ