Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απολύσεις πολιτικού προσωπικού στο ΥΠΕΘΑ - Γιατί δεν πρέπει να γίνουν

21.08.2013 | 00:01
Το θέμα των απολύσεων πολιτικού προσωπικού και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στις Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παραθέτουν και συγκεκριμένα στοιχεία και ερωτήματα.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν:

(α) με βάση στοιχεία του έτους 2011 τα οποία προέκυψαν κατά την εφαρμογή του μνημονιακού και κοινωνικά άδικου Νόμου 4024/2011, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απασχολούνται ως ΣΕΙΔΑΧ σε Γενικά Επιτελεία 28 άτομα κατηγορίας ΠΕ ειδικού επιστημονικού προσωπικού και στην ΕΜΥ 12 άτομα κατηγορίας ΠΕ μετεωρολόγων, πληροφορικής – μηχανικών και πληροφορικής. Πρόκειται για εργαζόμενους με υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, των οποίων η απομάκρυνση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα απολύτως κριτήριο.


(β)
σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των εργαζομένων στον τοπικό Τύπο, στην 131 Σμηναρχία Μάχης (131 ΣΜ) στο Άκτιο (FOB Ακτίου), «οι 38 υπάλληλοι που απομακρύνονται απασχολούνται κυρίως στον τομέα της πυρασφάλειας ενώ, όπως καταγγέλλουν, στο Άκτιο αυτή τη στιγμή απασχολούνται 27 συμβασιούχοι οι οποίοι προσελήφθησαν για την ενίσχυση του αεροδρομίου, συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται οι ίδιοι πλεονάζον προσωπικό». Για τη συμβολή του προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία του FOB Ακτίου ο τότε Διοικητής διατύπωσε με το Φ.200/ΑΔ.166/985/Σ.427/26-3-2010 έγγραφό του την άποψη ότι «...το προσωπικό ειδικότητας πυροσβεστών και οδηγών ειδικών οχημάτων (πυροσβεστικών) έχει περατώσει την εκπαίδευση στα προβλεπόμενα σχολεία, σε όλους τους τύπους αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν την 131 ΣΜ, σε ό,τι αφορά την πυρόσβεση, διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών...», ενώ «η δαπάνη που θα προκληθεί από την ανανέωση των συμβάσεων για ένα (1) έτος ανέρχεται στο ποσό των 680.000 ΕΥΡΩ περίπου και θα βαρύνει αποκλειστικά πιστώσεις ΝΑΤΟ.

Σε αντίθετη περίπτωση....υπολογίζεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ποσού 400.000 ΕΥΡΩ περίπου ετησίως από πιστώσεις εθνικές...» και κατά συνέπεια «...οι υποχρεώσεις της Μονάδας....καθιστούν απαραίτητη την ανανέωση της σύμβασης των εν λόγω υπαλλήλων καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...».

Είναι πρόδηλο ότι κανένα κριτήριο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού.


(γ) όπως κατήγγειλε στις 31 Ιουλίου 2013 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Πολεμικού Ναυτικού, στο Πολεμικό Ναυτικό εργάζονται 165 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και συγκεκριμένα τεχνικοί ΤΕ και ΔΕ κατηγορίας με εξειδικεύσεις που στελεχώνουν τα πιο κρίσιμα συνεργεία των Ναυστάθμων και του Στρατηγείου Ανατολικής Μεσογείου, 29 μηχανικοί ΠΕ υδρογράφοι - ειδικοί επιστήμονες, 2 ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, 7 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό, 5 Οδηγοί βαρέων αυτοκινήτων, 3 Διοικητικοί και 15 Εργάτες και Καθαρίστριες. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για προσωπικό με ειδικότητες και τεχνική εξειδίκευση απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η ομαλή λειτουργία του οποίου έχει ήδη διαταραχθεί από τις ήδη επελθούσες μειώσεις του προσωπικού του με αποτέλεσμα την επέλαση των υπεργολάβων και την αύξηση του κόστους συντήρησης των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού.


(δ) σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα στις αποφάσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνονται ακόμα και ειδικότητες που συμβάλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων και η ειδικότητα του ακτινοφυσικού.

(ε) με βάση στοιχεία του έτους 2011, οι οργανικές θέσεις πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι υποστελεχωμένες σε ποσοστό που πλησιάζει το 60%. Προφανώς αυτό το σημαντικό ποσοστό υποστελέχωσης οδήγησε τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να απευθύνει προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του το με στοιχεία Φ.470.1/64/465/Σ.114/11-4-2012 έγγραφο με το οποίο ζητούσε την πρόσληψη συνολικά 643 ατόμων (246 στο ΓΕΣ, 126 στο ΓΕΝ, 235 στο ΓΕΑ, 2 στο ΜΤΣ, 29 στο ΝΙΜΙΤΣ και 5 στον ΑΟΟΑ), ενέργεια που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την σημερινή επιλογή της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να απολύσει εργαζόμενους.
Το ποσοστό αυτό υποστελέχωσης, έχει ήδη οδηγήσει επικεφαλής Μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ζητήσουν την ενίσχυσή τους με προσωπικό και όχι την απομάκρυνσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το Φ.470/3/959/Σ.188/12-3-2012 έγγραφό του προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού ο τότε Διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαινε «...την αναγκαιότητα ύπαρξης και απασχόλησης στο ΤΕΘΑ ικανού προσωπικού μακράς πνοής και όχι ευκαιριακών προσωρινών λύσεων...»

Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται ότι αφενός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει προσωπικό «χαμηλών προσόντων», αφετέρου ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «πλεονάζοντος προσωπικού», το οποίο να δικαιολογεί οποιαδήποτε απομάκρυνση εργαζομένων. Αντίθετα, είναι απαραίτητη η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων και η εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας και ειρήνης του προσωπικού”.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ