Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Άποψη: Γιατί ήταν φιάσκο το επιχειρησιακό “ντεμπούτο¨του F-35 - ΒΙΝΤΕΟ

01.11.2018 | 08:30
*Του Paul Szoldra

Είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθεί κάποιος από την “τρέλα” που κυριάρχησε σχετικά με την πρώτη πραγματική πολεμική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε το stealth μαχητικό F-35 στο Αφγανιστάν.

Παρόλο που μπορούν να ειπωθούν πολλά για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και το πως διαχειρίστηκε από άποψη δημοσίων σχέσεων (public relations) την συγκεκριμένη αποστολή, εντούτοις δεν μπορεί να αγνοεί κάποιος το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από φορολογούμενους. Ο βομβαρδισμός μιας αποθήκης όπλων δεν θα πρέπει να αποτελεί “θρίαμβο”.

Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά απόφαση του Σώματος Πεζοναυτών βομβαρδίσει στο θέατρο των επιχειρήσεων. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είναι η αρμόδια αρχή που αποφασίζει για το είδος του αεροσκάφους που χρησιμοποιείται στην περιοχή ευθύνης του.

Επίσης το συγκεκριμένο F-35B ξεκίνησε από ένα πλοίο κάπου στην Αραβική Θάλασσα περίπου 1.000 μίλια μακριά και άρα ενδεχομένως να είχε διεξαχθεί κάποια στιγμή εναέριος ανεφοδιασμός του αεροσκάφους, για να χτυπήσει έναν στατικό στόχο στο έδαφος.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Grant Neeley, που είναι εκπρόσωπος Τύπου των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο στόχος ήταν μια αποθήκη όπλων, που οι συμμαχικές δυνάμεις στο έδαφος δεν μπόρεσαν να την πλησιάσουν καθώς είχαν τοποθετηθεί πολλές νάρκες τριγύρω.

Έτσι κάλεσαν αεροπορική υποστήριξη και χτύπημα στην συγκεκριμένη περιοχή που ήταν η αποθήκη. Αποτέλεσμα, να γίνουν δύο χτυπήματα ακριβείας, όχι ένα, όπως ζητήθηκε, με ένα βλήμα τύπου GBU-12, με κόστος 19.000 δολάρια και ένα βλήμα τύπου GBU-32 JDAM με κόστος 22.000 δολάρια.

Γιατί λοιπόν, ένα τόσο ακριβό μαχητικό πέμπτης γενιάς να χρησιμοποιείται για να ρίξει βόμβες πιθανότατα σε ένα σωρό από AK-47 και RPG;

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλά επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Bagram Air Field και σε άλλες περιοχές στο Αφγανιστάν. Για έναν τόσο ασήμαντο στόχο, θα ήταν ιδανικό ένα drone τύπου Predator, ή ίσως ένα μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, σίγουρα θα τους έκανε καλό λίγη εξάσκηση.

*Ο Paul Szoldra είναι ο αρχισυντάκτης του Task & Purpose. Πρώην Πεζοναύτης, ενώ αρθρογραφεί για το Business Insider και το We Are The Mighty. Είναι επίσης ο ιδρυτής του Duffel Blog.

Δείτε βίντεο με την πρώτη αποστολή του F-35 στο Αφγανιστάν :Πηγή: Task and Purpose

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ