Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΕΘΑ

Αποστολάκης για Ίμια: «Δεν θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρό το περιστατικό»

30.01.2017 | 14:08
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη
 
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, σε δηλώσεις του αναφορικά με την χθεσινή πρόκληση της Άγκυρας στα Ίμια.
 
Με μια λακωνική έκφραση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την άποψη ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) δεν κρίνει ως ιδιαιτέρως σοβαρή την χθεσινή τουρκική πρόκληση στην περιοχή των Ιμίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε»!
 
Ο Ναύαρχος Αποστολάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής διοικήσεως του Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν» ενώ επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό Διοικητή του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου της Σμύρνης Στρατηγό D.Williams.
 
Πάντως με αφορμή το χθεσινό συμβάν διαπιστώνεται ότι στόχος της Άγκυρας ήταν εμφανώς να εκτελέσει μια πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας σε επίπεδο εντυπώσεων, φροντίζοντας παράλληλα να αποφύγει επιπλοκές με την νατοϊκή ναυτική δύναμη που περιπολεί στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
 
Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι η  τακτική της Άγκυρας είναι να παρεμποδίζει - για αυτό ακριβώς το σκοπό - τις μεταναστευτικές ροές από τα μικρασιατικά παράλια προς τα Δωδεκάνησα (ενώ αντίθετα τις διοχετεύει σε Λέσβο και Χίο), προκειμένου να μην απαιτείται η παρουσία νατοϊκών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων που αποτελεί επίκεντρο των παράλογων και προκλητικών τουρκικών διεκδικήσεων 

Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν σήμερα το πρωί στο Onalert.gr οτι η ευρύτερη περιοχή του Ν.Α Αιγαίου βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση από θαλάσσης και αέρος, προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα και να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα προκλητική ενέργεια.

Διαβάστε - ΙΜΙΑ: Πρόκληση της Τουρκίας 21 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων - Ανάλυση

Απο την πλευρά του ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ δε διστάσε σε δηλώσεις του χθες να ισχυριστεί ότι η χώρα του «λειτουργεί πάντα με γνώμονα τη φιλία και την ειρήνη σε όλες τις δραστηριότητες στο Αιγαίο προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα στην περιοχή».

 Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ