OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση ΗΠΑ από Συρία: Αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών και ικανοποίηση Μόσχας

19/12/2018 - 20:04
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις, για λόγους ασφαλείας.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι παρά την εξέλιξη αυτή, η διεθνής επιχείρηση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «δεν έχει τελειώσει».

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, συναντά έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την αποχώρηση, τονίζοντας ότι θα έχει «σοβαρές συνέπειες». «Η πλήρης και γρήγορη» αποχώρηση θα συνιστούσε σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις», έγραψε στο Twitter.

Για «λάθος» έκανε λόγο και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος σε άλλα ζητήματα συχνά συντάσσεται με τον πρόεδρο. «Μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία.

Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και όλον τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό ισλάμ. Θα θεωρηθεί επίσης από το Ιράν και άλλους ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της ιρανικής επέκτασης», τόνισε.

Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ για την «ανακήρυξη της νίκης» από τον πρόεδρο και την επιστροφή των στρατιωτών. «Πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΙΚ έχει νικηθεί στη Συρία. «Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή», έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.

«Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από την Συρία δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην εκπομπή «Το Μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βλετίωση της κατάστασης στην συριακή πόλη Ετ-Τανφα.

«Εμφανίζεται η ελπίδα, ότι αυτό το σημείο στον χάρτη της Συρίας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπίου και πολλών άλλων συριακών πόλεων και σημείων, οι οποίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή» διευκρίνισε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «όσο βρισκόντουσαν εκεί οι Αμερικανοί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα».

Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στην Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με αντικείμενο την διευθέτηση της συριακής κρίσης, η Ζαχάροβα, και την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες στην Γενεύη όπου παρουσίασαν τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετάσχουν στην Συνταγματική Επιτροπή, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το να αντιστέκονται στην «τρόϊκα της Αστανά» είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣΑΠΟΣΥΡΣΗΗΠΑΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Ισραήλ «σε επιφυλακή» – Ο Τραμπ ζυγίζει τις επιλογές του για επίθεση στο Ιράν

20/02/2026 - 19:35
Ζελένσκι - Άμπου Ντάμπι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό ζήτημα στις συνομιλίες με τη Ρωσία – Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς»

20/02/2026 - 18:28
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο «περιορισμένου πλήγματος» στο Ιράν αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία

20/02/2026 - 17:06

Διαβάστε Επίσης

Ο Αρχηγός ΓΕΝ στην Ινδία: Οι επισκέψεις και οι επαφές για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών [pics]

Ο στρατός του Ισραήλ «σε επιφυλακή» – Ο Τραμπ ζυγίζει τις επιλογές του για επίθεση στο Ιράν

Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό ζήτημα στις συνομιλίες με τη Ρωσία – Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς»

USS Gerald Ford: Μπήκε στη Μεσόγειο και οδεύει προς τη Μέση Ανατολή – Στάση για ανεφοδιασμό στη Σούδα

O Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο «περιορισμένου πλήγματος» στο Ιράν αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία

TCG Anadolu: Το τουρκικό «drone-carrier» αναπτύσσεται στη Βαλτική για την επιχείρηση «Eastern Sentry» του NATO [vids]

KC-390: Συνεργασία Embraer και Northrop Grumman για την προώθηση μιας νέας έκδοσης ιπτάμενου τάνκερ στην USAF

Charles de Gaulle: To γαλλικό αεροπλανοφόρο αναπτύσσεται στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βαλτική Θάλασσα

Top News

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παραιτήθηκε από την αγωγή σε βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους

Μπραντ Πιτ: Το εσωτερικό του σπιτιού του ηθοποιού στην Ύδρα - Τα γυρίσματα και ο στόχος του Α’ ανδρικού ρόλου

Στράτος Τζώρτζογλου: Δεν έχω να πληρώσω νοίκι, ούτε για βενζίνη, αλλά δεν με νοιάζει

Τρύφωνας Σαμαράς: Σκοτώθηκε το σκυλάκι του στα παρασκήνια του «Just the 2 of us»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert