Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Τεράστιες οι αμυντικές δαπάνες

24.12.2014 | 10:29
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι δύο από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες, αναλογικά, αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, σύμφωνα με την σχετική έκθεση γερμανικού ερευνητικού φόρουμ.

Για την ακρίβεια η Αρμενία τοποθετείται τρίτη και το Αζερμπαϊτζάν 10ο στον σχετικό κατάλογο της έκθεσης. Το 2013 η Αρμενία δαπάνησε για την άμυνα 427 εκ. Δολάρια, ενώ το Αζερμπαϊτζάν 3,4 δισ. δολάρια.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη, από την εποχή της διάλυσης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης για την κατοχή της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο η οικονομική δυναμική των δύο χωρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Το Αζερμπαϊτζάν, χάρη στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις αμυντικές του δαπάνες, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αντίθετα η Αρμενία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο στρατιωτικός ανταγωνισμός με το Αζερμπαϊτζάν καθίσταται ολοένα και πιο δυσβάσταχτος.

Ωστόσο η Αρμενία υπολογίζει στην ενίσχυση της Ρωσίας, σε κάθε περίπτωση. Αντίθετα το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Η Ρωσία όμως έχει ξεκαθαρίσει, προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε κίνηση κατά της Αρμενίας, από όποιον ή όποιους και αν προέρχεται.

Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πολλά, αιματηρά, επεισόδια στα σύνορα των δύο χωρών, με σημαντικότερο την κατάρριψη αρμενικού ελικοπτέρου από πυρά Αζέρων.

Πηγή: Hurriyet
Μετάφραση-επιμέλεια; On Alert

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ