Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Αρχηγός Κωσταράκος: Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών που δεν είναι βέβαιο ότι θα κλείσει

20.08.2015 | 21:11
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ένας κύκλος σχεδόν τεσσάρων χρόνων βαίνει προς την ολοκλήρωσή του,χωρίς να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι κλείνει. Η θητεία του Μιχαήλ Κωσταράκου, τυπικά τουλάχιστον ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου . Ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αν ο στρατηγός Κωσταράκος θα “κόψει” τελείως τους δεσμούς με το σύστημα διοίκησης των ΕΔ.

Για το έργο Κωσταράκου στις ΕΔ , είμαστε ανοιχτοί να δημοσιεύσουμε την άποψη οποιοδήποτε εκ των υποστηρικτών του. Ειδικά όσων τους πρώτους μήνες της θητείας τους,τον χαρακτήριζαν twitterάκια και “ντουντούκα”, βρίσκοντας απέναντί τους μόνο το onalert.gr ,το οποίο ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για τον Α/ΓΕΕΘΑ. Θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν να είχαμε την ολοκληρωμένη άποψη κάποιας απ΄΄ αυτές τις πένες που ενώ αρχικά έσταζαν δηλητήριο ,μετά έγραψαν διθυράμβους και ύμνους για τον Α/ΓΕΕΘΑ!

Κάθε φορά που το ΥΠΕΘΑ άλλαζε υπουργό γινόμασταν δέκτες της ίδιας “σύστασης”. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί μας έλεγαν ότι …έχουμε εμμονές με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Καμία απολύτως εμμονή δεν είχαμε και δεν έχουμε με τον κ.Κωσταράκο. Το έχουμε εξηγήσει με επιχειρήματα και σ΄ όσους μας έκαναν “συστάσεις” και το έχουμε αρκετές φορές εξηγήσει με γραπτά μας στο onalert.gr. Θα το εξηγήσουμε μια ακόμη τώρα που ο κύκλος Κωσταράκου επαναλαμβάνουμε ότι βαίνει προς το κλείσιμό του.

Κατά την άποψή μας που ξέρουμε ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, ο Πάνος Μπεγλίτης είχε επιλέξει την καλύτερη τετράδα Αρχηγών. Ο Μιχάλης Κωσταράκος, εμφανιζόταν ως ένας νέος άνθρωπος,φρέσκος σε ιδέες και απόψεις με κέφι να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο διοίκησης των ΕΔ. Η πολιτική και οικονομική συγκυρία δεν βοήθησαν κι εκεί άρχισαν τα δύσκολα.

Η παραίτηση του Α/ΓΕΣ Κώστα Ζιαζιά, ήταν το κομβικό σημείο αλλαγής στάσης του Α/ΓΕΕΘΑ που στο μεταξύ υπέγραφε πλέον ως Μιχαήλ Κωσταράκος. Εξίσου σημαντική για την αλλαγή του νομίζουμε ήταν και η απόφαση του Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη να δώσει συνέντευξη στην Real News ,μιλώντας ανοιχτά για “δυσανάλογα δυσβασταχτες περικοπές” στις ΕΔ. Περικοπές που έπεφταν σαν βροχή στις ΕΔ, με το προσωπικό να διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει αντίσταση από πουθενά. Μετά από την παραίτηση Ζιαζιά και τις αποστρατείες Χρηστίδη και του Α/ΓΕΑ Α.Τσαντηράκη, ο Μ.Κωσταράκος έμεινε μόνος από την τετράδα Αρχηγών που επέλεξε ο Πάνος Μπεγλίτης. Οι σχέσεις του με τους τρεις άλλους Αρχηγούς τυπικές πλέον .

Είναι σαφές ότι σε προσωπικό επίπεδο επιτυχιών όλοι μας πρέπει να υποκλιθούμε στον Αρχηγό. Αν δεν είχε γίνει στρατιωτικός είναι σαφές ότι θα μπορούσε να έχει κανει πολύ μεγάλη καριέρα ως διπλωμάτης. Είχε κι έχει το μεγάλο προσόν να προκαλεί αίσθημα εμπιστοσύνης σ΄ όσους πολιτικούς συνεργάζονται μαζί του. Δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι προσόν. Το κακό -κατά τη γνώμη μας- είναι ότι αυτό το προσόν δεν το αξιοποίησε όσο θα μπορούσε και όσο θα έπρεπε για να “κερδισει” κάτι για το προσωπικό των ΕΔ. Ίσως να μην πίστευε ότι θα μπορούσε κάτι να αλλάξει, είναι πάντως κρίμα ότι δεν κατάφερε να “κεφαλοποιήσει” την εμπιστοσύνη που του έδειξαν όλοι οι ΥΕΘΑ ,προς όφελος του προσωπικού.

Το αδύνατο σημείο για το οποίο του ασκήσαμε πολλές φορές κριτική ήταν κατά τη γνώμη μας ένα: από ένα σημείο και μετά ο Α/ΓΕΕΘΑ ταυτίστηκε περισσότερο απ΄ οτι έπρεπε με τους πολιτικούς του προϊσταμένους και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να πει όχι. Και ήταν τέτοια η ταύτιση που σε αρκετές περιπτώσεις τον οδήγησε σε λάθη που το προσωπικό δεν μπορούσε να καταλάβει:

•Σύμφωνα με όσα έχουν πει δημόσια ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρησστίδης αλλά και ο Επιτιμος Α/ΓΕΣ Κώστας Γκίνης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε ζητηθεί -προφανώς από την πολιτική ηγεσία- η χρησιμοποίηση των ΕΔ για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας. Η ανάγκη και των δύο Επιτίμων να μιλήσουν δημόσια γι΄ αυτό το θέμα κα να επισημάνουν το “επικίνδυνον του πράγματος”, δεν έχει ακόμη απαντηθεί από το ΓΕΕΘΑ. Το οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να απαντήσει,αλλά νομίζουμε ότι δεν κάνει καλό σε κανέναν να μένουν αναπάντητα τέτοια θέματα.

•Η παρουσία του στο γερμανικό νεκροταφείο στο Διόνυσο, επίσης στοίχισε στον Α/ΓΕΕΘΑ. Ποτέ δεν μάθαμε αν πήγε με δική του απόφαση ή με κυβερνητική εντολή. Ακόμη και το δεύτερο να ισχύει θα μπορούσε να είχε αρνηθεί. Δεν ήταν μια τυπική εκδήλωση.

•Επιχείρησε με επιδέξια τεχνάσματα να υποστηρίξει ότι η λειτουργία των ΕΔ έχει παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστη από την κρίση και τις περικοπές. Το έπραξε σε σημείο υπερβολής με τους Πυρπολητές κι άλλες δραστηριότητες μικρής κλίμακας και τελικά νομίζουμε ότι το μήνυμα που εστάλη και προς την κοινή γνώμη ,αλλά και προς τις πολιτικές ηγεσίες που υπηρέτησε ήταν “διαστρεβλωμένο”. Δεν νομίζουμε ότι αυτό έκανε τελικά καλό στις ΕΔ, για τις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει η …λογική “ αντέχουν κόψτε κι άλλα”!

•Δεν τόλμησε να πιέσει για να προχωρησουν οι ΕΔ σε ριζική ,βαθειά και ουσιαστική αναδιοργάνωση που θα εξοικονομούσε και χρήμα και προσωπικό. Αρκέστηκε στην “βελούδινη αναδιοργάνωση” επί εποχής Πάνου Παναγιωτόπουλου. Με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε ξανά για ανάγκη νέας αναδιοργάνωσης!

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά πλέον δεν έχει νόημα. Η περίδος Κωσταράκου θα μείνει στην ιστορία ως μια περίοδος δύσκολη κατά την διάρκεια της οποίας και εξαιτίας αυτών των δυσκολιών υπήρξαν “χρυσές ευκαιρίες” για να αλλάξουμε την “αγκυλωμένη” πραγματικότητα δεκαετιών στις ΕΔ . Χάθηκαν όλες . Ήταν μια περίοδος διαχείρισης κατά την οποία το προσωπικό υπέστη οικονομική και κοινωνική καθίζηση και δεν ένοιωσε να έχει την “κάλυψη” της φυσικής του ηγεσίας.

Θα ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον στρατηγό Κωσταράκο στα νέα του καθήκοντα. Δεν είμαστε από τους γραφικούς που βγήκαν και πανηγύριζαν πιστεύοντας ότι ως Έλληνας θα λύσει όλα τα προβλήματα των ΕΔ από τη θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ. Το “καπέλο” που θα φοράει εκεί θα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό . Βεβαίως και θα έχει κάποιες ευκαιρίες κάτι να πετύχει κι ελπίζουμε να το καταφέρει, αλλά ας είμαστε όλοι μας ρεαλιστές.

Ελπίζουμε το εθνικό επιτελείο που επέλεξε να τον συνοδεύσει να τον βοηθήσει στην νέα του θέση. Δεν θα γράψουμε τίποτα παραπάνω γι΄ αυτό. Μην μας κατηγοροήσουν πάλι …για εμμονές. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ