Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ας μιλήσουμε για την -πραγματική- Πορτογαλία που μας την δείχνουν ως παράδειγμα

01.03.2015 | 00:08
Η Πορτογαλία είναι η χώρα που τις τελευταίες εβδομάδες όλοι οι Ευρωπαίοι μας την δείχνουν με το δάχτυλο. Ως παράδειγμα προς μίμηση. Η είδηση ότι αποπληρώνει σχεδόν το 1/4 του δανείου που είχε πάρει από το ΔΝΤ , νωρίτερα από το αναμενόμενο, είναι το βασικό επιχείρημα των τελευταίων 24ωρων.

Πόσο καλά τα πάει λοιπόν η Πορτογαλία; Ή μάλλον ποια Πορτογαλία τα πάει καλά;

Τα στοιχεία δεν προέρχονται από κάποιο αντιπολιτευόμενο “κέντρο” ή ΜΜΕ της κυβέρνησης της Πορτογαλίας . Η DW τα γράφει πριν από μερικές μέρες σε ρεπορτάζ της για την Πορτογαλία.

Σύμφωνα μ΄ αυτά τα στοιχεία λοιπόν η οικονομία των αριθμών μπορεί να έχει …απογειωθεί στην Πορτογαλία. Αλλά οι πολίτες της βρίσκονται σε φάση διαρκούς και επώδυνης “αναγκαστικής προσγείωσης”:

•Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας είναι στο 25%.
•Ο κατώτερος μισθός είναι μόλις 430 ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι
στην κλωστοϋφαντουργία και υποδηματοποιία, οι οποίες αποτελούν τους πυλώνες της πορτογαλικής εξαγωγικής δραστηριότητας.
•Το ποσοστό των Πορτογάλων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αγγίζει πια το 20%.
•2 εκατομμύρια πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν με έσοδα που είναι κάτω από το 60% του εθνικού μέσου όρου.
•Τα συσσίτια στην Λισαβόνα ,στο Πόρτο και σε άλλες πόλεις δεν είναι πλέον αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.
•100.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων αλλά και εργάτες μεταναστεύουν κάθε χρόνο.

Οι αριθμοί δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το succes story της Πορτογαλίας η οποία εντός του 2015 έχει εκλογές. Και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει και τις δικές μας προσπάθειες για αλλαγή “φαρμακευτικής αγωγής”.

Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη διαδήλωση πυροσβεστών στην Πορτογαλία. Στρατιωτικοί και προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας είναι εξαιρετικά δραστήριοι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ