Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστρία: Η Βιέννη απειλή με βέτο την Τουρκία

06.08.2016 | 22:29
 Η Βιέννη προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, μετά τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις καταστολής από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ως απάντηση στην αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Εχω φωνή για το θέμα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασισθεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Kurier. Υπενθυμίζετια ότι οι αποφάσεις στο Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνονται με ομοφωνία.

Με τη θέση αυτή συντάσσεται και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος από την πλευρά του «θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι πρέπει να τεθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με την κατάργηση της βίζας στις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν είναι οι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η Αγκυρα για να συνεχίσει την ανάσχεση της προσφυγικής ροής, κατ΄εφαρμογήν της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες ημέρες η Αυστρία ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία. Την Τετάρτη, ο Κρίστιαν Κερν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να θέσει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς να απειλήσει ανοικτά με βέτο.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών καλεί με επιμονή τους ευρωπαίους εταίρους να οργανώσουν τη διαχείριση της ροής των προσφύγων ανεξάρτητα από την τουρκική στάση στο θέμα, ώστε να μην «εξαρτώνται» από το κράτος αυτό. «Ο χάρτινος πύργος της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες στην αυστριακή τηλεόραση.

Η υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση ολόκληρης της πολιτικής τάξης της Αυστρίας και η θέση αυτή υιοθετείται τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς, όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και των Πρασίνων.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ