Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Αυτός είναι ο άνθρωπος που εκπαίδευε τους πράκτορες της KGB - ΦΩΤΟ

26.06.2017 | 15:38
O Yuri Drozdov (Γιούρι Ντρόζντοβ) ήταν πράκτορας της Επιτροπής για την Κρατική Ασφάλεια, KGB, [κα - γκε-μπε]  υπεύθυνος του προγράμματος προετοιμασίας νέων πρακτόρων. Ο Drozdov, ο οποίος πέθανε στα 91 του χρόνια στις 21 Ιουνίου αναμφίβολα πρόκειται για ένα θρύλο στο χώρο της κατασκοπίας.

 Ο Drozdov άρχισε να εργάζεται για την KGB το 1956, αφού αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο γλωσσών, που ήταν υπεύθυνο για την προετοιμασία των σοβιετικών κατασκόπων.  Ήταν ο άνθρωπος που έδινε την απαραίτητη καθοδήγηση στους νέους κατασκόπους ούτως ώστε να μπουν στο ‘’πετσί’’ του νέου τους ρόλο με επιτυχία. Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει ότι ο χρόνος προετοιμασίας των νέων κατασκόπων μπορεί να έφτανε και τα 7 χρόνια.

Δουλειά του ήταν μεταξύ άλλων να καθοδηγεί τους νέους Σοβιετικούς πράκτορες να πράττουν και να σκέφτονται ασυνείδητα είτε σαν Αμερικανοί, Γάλλοι,Γερμανοί ή Άγγλοι από την στιγμή που πατούσαν το πόδι τους σε ξένο έδαφος. Αξίζει να αναφέρουμε μια ενδιαφέρουσα τακτική των Αμερικανών πρακτόρων και όχι μόνο η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς του κατασκόπου. Όπως αναφέρει το BBC την εποχή του Drozdov ήταν σύνηθες να  κλέβουν την ταυτότητα ατόμων που έχουν πεθάνει κάνοντας βόλτα σε...κοιμητήρια. Τα νέα πιστοποιητικά ‘’γεννήσεως’’ εκτυπώνονταν από την αρχή ενώ ουκ ολίγες φορές έπρεπε να δοθεί χρηματικό αντίτιμο στις εκκλησίες, ούτως ώστε να διαγράψουν το πιστοποιητικό θανάτου.

Σε συνέντευξη που έδωσε το 2010 σε ρωσική εφημερίδα είπε ότι ήταν παράτολμο ‘’παράνομοι’’ πράκτορες να συναντούν ''νόμιμους''...
και ότι σε  αντίθεση με άλλους ‘’νόμιμους’’ πράκτορες οι οποίοι είχαν διπλωματική ή άλλους είδους κάλυψη, οι ‘’παράνομοι’’ πράκτορες ήταν ‘’κύριοι του εαυτού τους’’. Εργαζόντουσαν σε κανονικές δουλειές, ζούσαν στα περίχωρα και δρούσαν χωρίς τη διπλωματική... ασυλία.

Πολλά πράγματα φυσικά παραμένουν άγνωστα για τη ζωή και το έργο του... Ωστόσο, ένα γεγονός το οποίο είναι γνωστό στο οποίο συνέβαλε είναι η ανταλλαγή ενός παράνομου πράκτορα ο οποίος συνελήφθη το 1957 στη Νέα Υόρκη. Ο Drozdov ανέλαβε τη ανταλλαγή του πράκτορα Rudolf Abel με τον Αμερικανό πιλότο Gary Powers το 1962. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή μάλιστα έμελλε να γίνει αφορμή έμπνευσης της ταινίας του Steven Spielberg ‘’Bridge of Spies.’’

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του Drozdov είναι μεταξύ άλλων ότι δεν θα εγκατέλειπε τη δουλειά του πράκτορα για να καταταχθεί στις Ειδικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.  ΄΄ Δεν θα έδινα και την καλύτερη βαθμολογία στις Ειδικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ούτε και στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης’’ είπε σε συνέντευξη που έδωσε το 2011. ‘’Αυτό που κάνουν είναι να πραγματοποιούν τις δικές τους ειδικές αποστολές χωρίς να "λερώνουν τα χέρια τους’’. Αυτό είναι για μένα είναι ύποπτο’’.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και σήμερα, είναι άγνωστο πόσοι πολλοί Σοβιετικοί πράκτορες υπήρχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο Drozdov  πάντως όπως να έχει είναι ένας θρύλος στο χώρο του.

Απόδοση από το BBC
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ