Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΥΕΘΑ

Άντολφ Άιχμαν: Ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος - ΦΩΤΟ - BINTEO

11.04.2017 | 11:46
Ο Άντολφ Άιχμαν (Otto Adolf Eichmann, 19 Μαρτίου 1906 - 31 Μαΐου 1962), ήταν συνταγματάρχης των SS και επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο. Πρόκειται για τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος. Τον άνθρωπο που σκότωσε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σαν σήμερα στις 11 Απριλίου 1961 άρχισε η δίκη του εμπνευστή του ολοκλαυτώματος.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Στη δημοσιότητα επιστολή αίτησης χάριτος του ναζί Άιχμαν

Φωτο: Ο Άντολφ ΆιχμανΗ Δίκη του ανθρώπου που επινόησε το ΟλοκαύτωμαΦωτο: Η δίκη του αρχιτέκτονα του ολοκαυτώματος -  Άντολφ Άιχμαν -Ο κατηγορούμενος βρισκόταν έγκλειστος σε ειδικά κατασκευασμένο γυάλινο αλεξίσφαιρο κλωβό. Δρακόντια τα μέτρα ασφάλειας για την εποχή και αυτό γιατί , αφενός υπήρχαν πολλοί εξαγριωμένοι Ισραηλινοί που ήθελαν να τον σκοτώσουν, αφετέρου διότι άλλοι πρώην Ναζί, με πρωτοστάτη τον Ότο Σκορτσένυ, ήθελαν επίσης να σκοτώσουν τον Άιχμαν, για να μην προβεί σε αποκαλύψεις. Καταδικάστηκε για δεκαπέντε συνολικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων ήταν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, εγκλήματα κατά των Εβραίων και συμμετοχή σε εκτός νόμου οργάνωση (την SS). Η υπεράσπιση του Άιχμαν επικέντρωσε την προσοχή της στο γεγονός ότι, ως υφιστάμενος, εκτελούσε απλώς διαταγές ανωτέρων του. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίφθηκαν από πρώην συνεργάτες του στην SS, οι οποίοι κατέθεσαν όσα σχετικά είχαν δει. Ο Κατήγορος προσεκόμισε, επίσης, μεγάλο όγκο εγγράφων, με τα οποία απεδείκνυε την εμπλοκή του κατηγορουμένου στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείτο.

Φωτο: Παιδάκια στο Άουσβιτς
Η καταδίκη του Άιχμαν

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου 1961 - λόγω των συνεχών ενστάσεων του Σερβάτιους - και αναμένεται η έκδοση της απόφασης, η οποία ανακοινώνεται στις 11 Δεκεμβρίου 1961: Το δικαστήριο έκρινε τον Άιχμαν ένοχο για όλες τις κατηγορίες και στις 15 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται η ποινή. Ο Άιχμαν καταδικάζεται σε θάνατο δια απαγχονισμού. Αφού ζήτησε δύο αιτήσεις χάριτος, μία στο Ανώτατο Δικαστήριο και μία στον τότε Ισραηλινό ηγέτη Γιτζάκ Μπεν-Ζβι, οι οποίες απορρίφθηκαν, στις 31 Μαΐου 1962, ο Άιχμαν εκτελείται στις φυλακές της πόλης Ράμλα. Η σορός του αποτεφρώνεται και οι στάχτες της διασκορπίζονται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και αυτό "για να αποτραπεί η κατασκευή οποιουδήποτε μνημείου θα μπορούσε να θυμίζει τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος".

Διαβάστε επίσης: "Πιάσαμε τον Άϊχμαν" - Πως ο Μπεν Γκουριόν άφησε άφωνους τους υπουργούς του - ΒΙΝΤΕΟ


Φωτο:'Ελληνες Εβραίοι στο ΟλοκαύτωμαΟ ασήμαντος γραφειοκράτης με τη φτωχή σκέψη…

Η Γερμανίδα φιλόσοφος Μπετίνα Στάνγκνετ στο βιβλίο της Eichmann Before Jerusalem (α΄ εκδ. στα γερμανικά: 2011), μελετώντας, μεταξύ άλλων, ανέκδοτο ηχητικό υλικό 30 ωρών από συνεντεύξεις του Άιχμαν όταν βρισκόταν στην Αργεντινή (τα λεγόμενα Sassen interviews, ή Sassen tapes),] συμπέρανε ότι ο πραγματικός Άιχμαν ήταν ένας "ανελέητος, ευφυής και συνειδητοποιημένος εγκληματίας". Ο ασήμαντος γραφειοκράτης, με τη φτωχή σκέψη και την αδυναμία έκφρασης, για τον οποίο μιλούσε η Άρεντ, ήταν απλά ένα προσωπείο, που χρησιμοποίησε στη διάρκεια της δίκης του ένας πολύπλοκος χαρακτήρας με στόχο να αποφύγει τις συνέπειες των αποτρόπαιων πράξεών του.


Bίντεο: Oι αδίστακτες στατιωτικές μονάδες Einsatzgruppen που συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα 
  α επιστολή αίτησης χάριτος του ναζί Άιχμαν

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ