Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αβραμόπουλος προς Αλβανό ΥΠΕΞ : "Σοβαρευτείτε"! Συνάντηση στις Βρυξέλλες

04.12.2012 | 16:47

Συνάντηση με τον Αλβανό ΥΠΕΞ είχε στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Παναρίτι προσπάθησε κατά την προσφιλή μέθοδο των Αλβανών να μαζέψει όσα είχε δηλώσει περί “αφελών δηλώσεων” του Έλληνα ομολόγου του.

Ο Αβραμόπουλος με λίγα λόγια επεσήμανε προς τον Παναρίτι ότι δηλώσεις όπως αυτές του Μπερίσα για μεγάλη Αλβανία αλλά και τα περί “αφέλειας” δεν θα οδηγήσουν σε ευχάριστες καταστάσεις τη χώρα του. Ο Αλβανός από τη πλευρά του επέμενε να λέει ότι δεν χαρακτήρισε αφελή τα όσα είπε ο Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του δεν μεταφράστηκαν σωστά! Τα γνωστά φθηνά αλβανικά κόλπα.

Εξηγήσεις της αλβανικής πλευράς για τις εθνικιστικές δηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον προσέγγισε ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Edmond Panariti προκειμένου να του δώσει εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις εθνικιστικού περιεχομένου που έχουν γίνει από την ηγεσία της χώρας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο ότι τέτοιες δηλώσεις επιβαρύνουν σοβαρά το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και δημιουργούν ερωτήματα για την προσήλωση της Αλβανίας στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγονται, όσο και εάν γίνεται αντιληπτό ότι επηρεάζονται από το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Αλβανία, όπου δυστυχώς κυριαρχεί ο λαϊκισμός.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Εντ. Παναρίτι, περί εδαφικών διεκδικήσεων της Αλβανίας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ανέφερε τα εξής:
«Έχει δίκιο ο κ. Παναρίτι να λέει ότι είναι εκτός λογικής και αφελές να μιλάει κανείς για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας.
Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι ο Αλβανός ΥΠΕΞ κάνει δημόσια συστάσεις στον Πρωθυπουργό του, ο οποίος, ακούγοντας τις σειρήνες του εθνικισμού, μίλησε για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, όσο κι εάν στη συνέχεια ανασκεύασε».
 

 

ΣΧΟΛΙΑ