Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aβραμόπουλος: «Σύμβολο της ΕΕ η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή»

06.10.2016 | 13:29
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σύμβολο για την ΕΕ.
«Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επισήμανε, και προσέθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».
Η παρουσίαση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής γίνεται αυτή την ώρα στο μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας.

Επιπλέον την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στρατηγικός συνεργάτης της Ευρώπης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
«Όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να ακυρωθεί, θα πρέπει να ξέρουν ότι τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα και καμία χώρα δεν μπορεί να τους διαχειριστεί».

Απο την πλευρά του, ένα μεγάλο βήμα μπροστά χαρακτήρισε τη μετεξέλιξη της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ο εκτελεστικός διευθυντής του νέου Οργανισμού, Φαμπρίς Λετζερί. «Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα κάνει όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», εξήγησε ο κ.Λετζερί.

Ο νέος οργανισμός ξεκινάει τη λειτουργία του δέκα μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης για τη συγκρότησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 22 Ιουνίου 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η συμφωνία εγκρίθηκε στις 23 Ιουνίου από το Συμβούλιο και στις 5 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ