Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Αξιωματικοί κομάντος" στα στρατιωτικά νοσοκομεία

30.09.2014 | 00:27
Αξωματικοί του Οικονομικού με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» αναλαμβάνουν, μετά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσής τους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας,  έργο στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, με στόχο , όπως ανακοίνωσε η  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας  κ,. Φώφη Γεννηματά, να συμβάλλουν στο << νοικοκύρεμα των οικονομικών και την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, χωρίς περικοπή υπηρεσίων προς τους ασφαλισμένους>>.

Πρόκειται για 6 Αξιωματικούς Οικονομολόγους  οι οποίοι μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου ανάμεσα στο ΥΠΕΘΑ και τη Σχολή Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, έξι  συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» με κατεύθυνση «Οικονομική Αξιολόγηση». Σήμερα έγινε η έναρξη των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών της Σχολής  στην τελετή της οποίας , συμμετείχε η κ Γεννηματά..

Στον χαιρετισμό της η ΑΝΥΕΘΑ τόνισε τα εξής:
           
 «Δε χωρά αμφιβολία ότι στο απαιτητικό, διαρκώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και το τελευταίο ευρώ προκείμενου να ανταποκριθούμε στις μεγάλες δυσκολίες και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.
Η  αναγκαιότητα αυτή βρίσκει την απόλυτη μορφή έκφρασής της στο χώρο  της υγείας,  αφενός γιατί αποτελεί το υπέρτατο αγαθό, αφετέρου γιατί οι δαπάνες υγείας απορροφούν σημαντικό μέρος των κρατικών πόρων.

Οι προκλήσεις 

Συνεπώς, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί η ραγδαία κατά τα τελευταία έτη, αύξηση του ενδιαφέροντος για τα οικονομικά της υγείας, ενδιαφέρον για την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, το κόστος και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους τομείς της παροχής και της χρήσης υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.
Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής στον τομέα της υγείας απαιτούν τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας με εξειδικευμένους και άρτια καταρτισμένους επιστήμονες που θα διακρίνονται για τη δυνατότητά τους:
• Να κατανοούν την πολυπλοκότητα των συστημάτων υγείας, των οποίων οι στόχοι είναι και συχνά αντικρουόμενοι.
• Να γνωρίζουν  τις βασικές έννοιες της οργάνωσης, της διοίκησης και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας και
• Να εφαρμόζουν στρατηγικές και οικονομικές θεωρίες κατά την άσκηση της διοίκησης των υπηρεσιών υγείας.
Κυρίες και κύριοι,
Το σύστημα Υγείας είναι το καταφύγιο όλων των πολιτών στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.

<<Μείωση σπατάλης - όχι περικοπή υπηρεσιών υγείας>>

Μέσα από τη θητεία μου ως Υφυπουργός Υγείας στο παρελθόν όσο και ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα, υπεύθυνη για τα θέματα Υγείας στο στράτευμα, πίστευα και πιστεύω ότι η απαραίτητη μείωση της σπατάλης δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή υπηρεσιών Υγείας.

Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο εύκολο από τις τυφλές περικοπές, από το να γκρεμίζεις ένα σύστημα που παρά τα προβλήματα του αποτέλεσε  το στήριγμα του ελληνικού λαού.

Τo δύσκολο είναι να χτυπήσεις την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την κατασπατάληση πόρων και ταυτόχρονα να σχεδιάσεις με σύγχρονη αντίληψη την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πόρων και των υποδομών.

Στην προσπάθεια ανάδειξης στελεχών με τα παραπάνω  προσόντα, πρωτοπόρος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία, μέσω του πλέον σύγχρονου προγράμματος σπουδών, παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις στα πεδία της Διοίκησης Μονάδων Υγείας, της οικονομικής ανάλυσης και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας και της χάραξης πολιτικής υγείας.

Οφείλω λοιπόν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Σύλλογο Καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την αποδοχή του αιτήματός μας για φοίτηση 6 Αξιωματικών Οικονομολόγων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» με κατεύθυνση «Οικονομική Αξιολόγηση».

<<Νοικοκύρεμα>>

Οι αξιωματικοί αυτοί λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της στενότητας των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβουν  σημαντικό ρόλο μετά το τέλος των σπουδών τους, ενισχύοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται στα νοσοκομεία μας για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, χωρίς περικοπή υπηρεσίων προς τους ασφαλισμένους.

Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και να σας διαβεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είμαστε αρωγοί στην Παιδεία και στην Υγεία.

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, εύχομαι να έχουν υγεία και οι σπουδές τους να είναι αποδοτικές τόσο για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη, όσο και για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο νέο -αχρείαστο να΄ναι- μηχάνημα λειτούργησε στο 424Γεννηματά: Το NRDC-GR και οι "εκτός ελέγχου" κρίσεις
Τι αλλάζει για τις γυναίκες ΕΠΟΠ που απέκτησαν παιδί

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ