Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρό μήνυμα Βίτσα στην Τουρκία: Να αφήσουν οι πολιτικοί τις άναρθρες κραυγές

29.01.2018 | 18:43
Αυστηρό μήνυμα του υπουργού, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα στην Τουρκία με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στα Ίμια. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο OnAlert ο κ. Βίτσας κάλεσε την Άγκυρα να αφήσει τις άναρθρες κραυγές τονίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή είναι δεδομένη.

Ο κ. Βίτσας είπε συγκεκριμένα: "Ξέρετε δεν θέλω να βγάζουμε πολεμικές κραυγές. Θεωρώ ότι η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη. Όλα τα ζητήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, αλλά εδώ έχουμε ζήτημα που δεν υπάρχει. Και τι εννοώ. Και τα Ίμια και όλες οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια. Είναι δεδομένη η χωρική μας κυριαρχία. Στον έδαφος, στον αέρα ή στην θάλασσα και θα παραμείνει. Δηλαδή λέω ότι είναι μια έννοια και πολιτικά μη δυνατό, να κατακτήσει κανείς κάτι με το να βγάζει κανείς άναρθρες κραυγές, με το να κάνει κάθε τόσο δηλώσεις, όπως διάφοροι ηγέτες από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα." 

Έκανε μάλιστα μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση κληθείς να επεξηγήσει τα περί αποδέσμευσης των κανόνων εμπλοκής:" Όταν λέμε έχουν αποδεσμευτεί οι κανόνες εμπλοκής εννοείται ότι πάντα έχουν δοθεί διαταγές μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι γενικώς έχουν αποδεσμευτεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν γίνει πολύ πιο απλοί, η διαδικασία τους, ωστε να είναι και πιο ταχείς, για να μην φτάσουν στα 1996, όταν για να απελευθερωθούν, δεν απελευθερωθεί ποτέ στην ουσία οι κανόνες εμπλοκής. Δηλαδή να έρθει το ΚΥΣΕΑ, να συνεδριάσουν στην Βουλή. Να κάθεται ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απ’ έξω από τη συνεδρίαση. Έχουμε από αυτή την εμπειρία δει, πως πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και είναι διαταγές μέχρι σε ένα επίπεδο." 

Σχολιάζοντας το περιστατικό της Κυριαικής στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τα Τουρκικά πλοία που είχαν παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχείρησαν να αμαυρώσουν την τελετή μνήμης με την ρίψη στεφάνου που θα πραγματοποιούσε ο ΥΕΘΑ, κ. Πάνος Καμμένος, από την Κανονιοφόρο "Νικηφόρος": "Εκείνο το οποίο αποδείχθηκε είναι ότι οι προκλήσεις έρχονται πάντα από την πλευρά της Τουρκίας. Από την άλλη μεριά αποδείχθηκε ότι τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι δεδομένα, δεν τα συζητάμε, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες πουθενά στο Αιγαίο." και συμπλήρωσε: "Οπότε μπορούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε γεγονός. Είτε αυτό το γεγονός είναι πραγματικό, είτε αυτό το γεγονός είναι επικοινωνιακό. Άρα με αυτόν τον τρόπο πορευόμαστε."

Αντέκρουσε δε την κριτική που ασκήθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το γεγονός ότι πραγματοποίησε την ρίψη στεφάνου σε απόσταση από τα Ίμια, τα οποία είχαν περικυκλωθεί από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής: "Η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο και χάθηκαν αυτοί οι τρεις ήρωες στρατιωτικοί. Άρα αυτός ήταν και ο αντικειμενικός στόχος." είπε εξάροντας ταυτόχρονα τον τρόπο δράσης του πληρώματος της Κανονιοφόρου Νικηφόρος:  "Μην ξεχνάτε ότι πριν από μια εβδομάδα δέκα ημέρες, η ίδια Κανονιοφόρος, ο “Νικηφόρος”, είχε μια σχετική εμπλοκή και με άλλα τουρκικά πλοία στην περιοχή. Και απέδειξε και τη ναυτοσύνη, και ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί και οι ναύτες του πληρώματος. Και την ναυτοσύνη την ελληνική και την αποφασιστικότητα του πολεμικού ναυτικού." 

Εξήγησε μάλιστα ότι το πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού είχε ενεργοποίησει όλα τα επίπεδα ετοιμότητας εγκλωβίζοντας μάλιστα τα τουρκικά πλοία: "Μην έχετε καμμία αμφιβολία ότι σε αυτού του είδους τα ζητήματα παίρνονται όλες οι δυνατές προφυλάξεις παθητικές και ενεργητικές. Οπότε έμπειροι είναι, είμαι σιγουρος χωρίς να έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση, ότι θα προχωρήσαν στις διαδικασίες. Αλλά μέχρι εκεί."

"Δεν φοβόμαστε"

"Τα καλά οπλικά συστήματα είναι αναγκαία αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται και ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, εκπαίδευση και εδώ ρίχνουμε πολύ μεγάλο βάρος. Άλλωστε το λένε και οι αρχηγοί, ότι πρέπει να εκπαιδευόμαστε, όπως θα κληθούμε-παρότι δεν το θέλουμε-να πολεμήσουμε. Αν θα γίνει αυτό το πράγμα. Δεν θέλουμε να γίνει Δεν θέλουμε να γίνει." είπε ο κ. Βίτσας εκπέμποντας ένα εξίσου ηχηρό μήνυμα στην γείτονα και απαντώντας στο ερώτημα εάν φοβόμαστε σημείωσε:  "Επανειλημμένα έχουμε πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα. Η Ελλάδα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό, στρατιωτικά κράτος. Θα έλεγα ένα, από τα δυο-τρια, ισχυρότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το γνωρίζουν όλοι. Και βεβαίως το τρίτο είναι τα σχέδια. Ο τρόπος με τον οποίο, και έχεις τα διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη πως θα αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση.Αυτά είναι τα τρία τα οποία μας απασχολούν σε καθημερινή βάση".

Δείτε τι δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας για το περιστατικό στα Ίμια και τις τουρκικές προκλήσεις. (Από την αρχή της συνέντευξης έως το 07' 45'')

 

 

ΣΧΟΛΙΑ