Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτά είναι τα σκάφη που μας δίνουν οι ΗΠΑ για τα "βατράχια" μας

13.06.2014 | 15:51
Θετικά απάντησε η Ουάσιγκτον  στο ελληνικό αίτημα να παραχωρηθούν στο Πολεμικό Ναυτικό τέσσερα σκάφη  ειδικών επιχειρήσεων Mk-V  για τους βατραχανθρώπους της ΜΥΚ που αποσύρουν οι Seals!

Οι αμερικανοί , σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ε.Αποστολάκη, δίνουν τα 25μετρα ταχύπλοα δωρεάν, ζητούν όμως 12 εκ. δολάρια για να τα επισκευάσουν και συντηρήσουν. Το ΓΕΝ αντιπροτείνει να γίνει η επισκευή εδώ καθώς έχει σχετική τεχνογνωσία τουλάχιστον στους κινητήρες που διαθέτουν τα σκάφη αυτά. Μετά την τελική συμφωνία η παράδοση εκτιμάται ότι θα είναι άμεση, καθώς οι αμερικανοί έχουν τουλάχιστον 8 σκάφη  σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης, ενώ άλλα 12 πρόκειται να αποσυρθούν.


Tα σκάφη χρησιμοποιούνται από τους Seals κυρίως ως σκάφος διείσδυσης υψηλής ταχύτητας και έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μια ομάδα ειδικών δυνάμεων 16 ατόμων, πέραν των πέντε ανδρών του πληρώματος. Η ταχύτητά τους είναι πάνω από 55 μίλια ανά ωρα και ακτίνα δράσης 500 ναυτικών μιλίων, είναι από αλουμίνιο.Είναι εκτόπισματος 68 τόνων σκάφος, και το κινούν δύο 12-κύλινδροι κινητήρες ντίζελ MTU TE94 και δύο υδροτζέτ KaMeWa K50S .  Ο οπλισμός τους είναι επιχειρησιακά ικανός: Διαθέτει βάσεις  οπλισμού, για πολυβόλα 0.50, βομβιδοβόλα των 40mm κ.α. δίνοντας έτσι κατά τους ειδικούς, την δυνατότητα εξαπόλυσης μεγάλου όγκου πυρός και ικανοποιητική περιμετρική κάλυψη. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει και ελαστικές λέμβους για επιμέρους αποστολές. Τα έχει ναυπηγήσει η Halter Marine  με τις πρώτες παραδόσεις στο US NAVY να ξεκινούν το 1995.Το Mark-V, αντικατέστησε το HSB (High Speed Boat) που χρησιμοποιούσαν οι Ειδικές Μονάδες Σκαφών και οι Seals και στον Πόλεμο του Κόλπου.

Το αίτημα είχε τεθεί για πρώτη φορά από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη και υποστηρίχθηκε θερμά από τον κ Αποστολάκη καθώς μπορεί να καλύψει μέρος των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΥΚ.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά είναι τα "φρέσκα βατράχια" μας! Αποφοίτησαν από την "κόλαση" της ΔΥΚ!
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ