Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτές είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά - Τι δηλώνει η "υποψήφια ΥΠΕΞ" του

22.01.2015 | 23:09

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Αποκλειστικές δηλώσεις της αρμόδιας για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντιας Βαλαβάνη, - και φερόμενης ως πιθανής Υπουργού Εξωτερικών ή Άμυνας σε μια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα - παρουσιάζει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu.

''Στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν αποφασιστικά βήματα μπροστά, θα πρέπει και οι δυο χώρες να επιδείξουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά τους δικαιώματα'', φέρεται να δήλωσε η κ.Νάντια Βαλαβάνη  στους δημοσιογραφους Ali Ozturk και Mehmet Hatipoglu που έστειλαν ανταπόκριση από την Αθήνα.

Το  κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης - που είναι από την γενιά του Πολυτεχνειου- προσέθεσε στην συνέχεια ότι η βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή, προς όφελος τους. ''Η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της μετανάστευσης και της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη σημασίας για τους λαούς και των δυο χωρών. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να προχωρήσει με τρόπο που να αποφέρει αμοιβαία οφέλη'', επεσήμανε.

Η ''σκιώδης'' υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στην Β Αθήνας,τόνισε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι ‘βίωσαν’ μια κρίσιμη περίοδο, εξαιτίας των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και της αναβολής των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο.

''Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση ανοιχτών διπλωματικών διαύλων μεταξύ των δυο χωρών» είπε η κ. Βαλαβάνη. Αναφερθείσα δε στη συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο του Τούρκου Πρωθυπουργό κ Α. Davutoglu με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ Αλέξη Τσίπρα,( στο αεροδρόμιο, κατα την αναχώρηση του κ. Νταβουτογλου) η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: ''Κατά τη γνώμη μου η συνάντηση αυτή σηματοδότησε μια σημαντική αρχή από άποψης σχέσεων της Τουρκικής κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ''.

Τέλος, κληθείσα να αξιολογήσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η κ Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση και προσέθεσε ότι «σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που να ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας, δίνοντας τέλος στις πολιτικές λιτότητας και στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.  θα πορευθεί με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας».

Οι αποκλειστικές δηλώσεις της κ. Νάντιας Βαλαβάνη παρουσιάστηκαν από το Anadolu με τον τίτλο ''Οι σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο ωφέλιμο'',ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημεία των δηλώσεων της Αρμόδιας για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναδημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της αγγλόγλωσσης εφημερίδας Hurriyet Daily News με τον τίτλο ''Turkish PM’s meeting with Greek Syriza’s leader sows seeds of bilateral relations: Syriza''.

Στην εφημερίδα μεταξύ άλλων επισημαινεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι οδεύει σε μια άνετη νίκη στις  εκλογές στις 25 Ιανουαρίου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές στην Ελλάδα γράφει,  παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς μια νίκη από το κόμματου ΣΥΡΙΖΑ  θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και δανειστές  και να ωθήσει τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης ή μια έξοδος από την ευρωζώνη . 

Ποιά είναι

Μιας και το όνομα της είναι μεταξύ αυτών που ''παίζουν'' για τα Υπουργεία Εξωτερικών ή Αμυνας ας δούμε το επίσημο βιογραφικό της : 
 Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.

Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά - υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλους τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ’  τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος.

Πρωτοκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό 
Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.

Παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο 

Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, από κοινού με φίλες και συμμαθήτριες της, ανάπτυξε αυθόρμητη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ). Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α.ν.509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974.

Στις πρώτες φοιτητικές εκλογές της μεταπολίτευσης (Νοέμβριος 1974) εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας». Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975).

Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη).

Έκτοτε και μέχρι το 2007, που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη, συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική).

Τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε σε πολιτικά ενωτικά μετωπικά σχήματα και σε κινήσεις καλλιτεχνών. 

Τελευταία βιβλία της είναι η αναδρομική ποιητική συλλογή «Η μεγάλη εποχή» (2009) και η συλλογή δοκιμίων και άρθρων «Ψωμί και τριαντάφυλλα – Θέματα τέχνης και πολιτικής» (2011). Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου του Μπρεχτ (μεταφράσεις, δοκίμια, το βιβλίο «Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις», διαλέξεις, παραστάσεις).

Από το 2005 σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες είχε την ιδέα,  σχεδίασε και συμμετείχε σε 6 παραστάσεις λόγου, μουσικής και video-art.

Πολυάριθμα πολιτικά άρθρα και θεωρητικά κείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, στις εφημερίδες της αριστεράς, σε επιστημονικά περιοδικά και σε περιοδικά τέχνης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74 και της Δημοτικής Κίνησης Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι. Είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ