Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Αυτή είναι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Κριμαία

02.03.2014 | 00:01
Γράφει ο

Δρ Ιωάννης Παρίσης,


Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Η κρίση στην Ουκρανία και ειδικώς τα όσα συμβαίνουν στη Χερσόνησο της Κριμαίας, έδωσαν αφορμή σε σχόλια και συζητήσεις σχετικά με την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή αυτή. Η δημοσίευση αυτή αποσκοπεί στο να δώσει μια εικόνα και μια σύντομη πληροφόρηση στο θέμα αυτό.

Η Ρωσία διαθέτει πέντε στόλους στο σύνολο των θαλασσών που την περιβάλλουν. Τον Βόρειο Στόλο, το Στόλο του Ειρηνικού, το Στόλο της Βαλτικής, το Στόλο της Μαύρης θάλασσας και έναΣτολίσκο της Κασπίας. Οι δύο πρώτοι είναι οι ισχυρότεροι με άνω των 70 σκαφών έκαστος, με συνολικά 64 υποβρύχια, εκ των οποίων αρκετά πυρηνοκίνητα. Στον Βόρειο Στόλο ανήκει και το μοναδικό αεροπλανοφόρο του Ρωσικού Ναυτικού (που εμφανίζεται και στη Μεσόγειο), μικρών σχετικά δυνατοτήτων.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει 44 συνολικά σκάφη, όχι μεγάλων δυνατοτήτων. Για το λόγο αυτό, οι μεγάλες ναυτικές μονάδες που κατά καιρούς εμφανίζονται στη Μεσόγειο προέρχονται κυρίως από τον Βόρειο Στόλο. Η κύρια βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται, από την εποχή της ΕΣΣΔ, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία, ενώ ένα μέρος βρίσκεται στο Νοβοροσίσκ, στην ανατολική ακτή του Ευξείνου. Στην ευρύτερη περιοχή, όπως φαίνεται στον τελευταίο χάρτη, σταθμεύουν και δυνάμεις στρατού και αεροπορίας, που προφανώς έχουν ως αποστολή την ασφάλεια των ναυτικών εγκαταστάσεων.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο Ρωσικός Στόλος παρέμεινε στη Σεβαστούποληκατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών και έναντι τιμήματος που καταβάλλει η Ρωσία. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου 2013, η Ρωσία σχεδιάζοντας την ανανέωση του εξοπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ζήτησε από την Ουκρανία τη ρύθμιση των θεμάτων μεταφοράς νέων οπλικών συστημάτων στο ναύσταθμο.
Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει από τον Απρίλιο του 2010 την επέκταση της αρχικής συμφωνίας για άλλα 25 χρόνια μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας το 2017.

Διαβάστε ακόμη:


Η Ουκρανία έθεσε το στρατό της σε ετοιμότητα με τη Ρωσία να σφίγγει τον κλοιό


Οι ακροδεξιοί Ουκρανοί καλούν τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη να χτυπήσει τη Ρωσία!
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ