OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αυτοί απέσυραν τη Μεραρχία από την Κύπρο – Διαβάστε πως

22/04/2013 - 00:37
Share on FacebookShare on Twitter
Είναι προφανώς δυσάρεστο για όσους λίγους εξακολουθούν να νοσταλγούν την χούντα να αποδεχτούν την αλήθεια για το ποιοι απέσυραν την Μεραρχία από την Κύπρο, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την ολοκλήρωση της προδοσίας τους το 1974. Η χούντα των “υπερπατριωτών”, που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους για τα εθνικά θέματα απέσυραν άρον ,άρον την Μεραρχία λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα.

Αποσπάσματα από βιβλία που έχουν γραφτεί κατά καιρούς ίσως να βοηθήσουν :

Στην σελίδα 404 του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβάζουμε: «η μεσολάβηση Βάνς απέτρεψε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και έδωσε μία ακόμη προθεσμία για την επίλυση του Κυπριακού. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τζόνσον ήταν πεπεισμένοι πως αν υπήρχε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αθήνα, η επίλυση της κρίσης δεν θα ήταν καθόλου εύκολη. «Το παράδοξο είναι πως το πραξικόπημα στην Ελλάδα έκανε κατά παράξενο τρόπο εφικτή την αποτροπή της σύρραξης, για τον απλό λόγο ότι η χούντα ήλεγχε τον Τύπο και μπόρεσε να τον συγκρατήσει από την υπερβολική προβολή του θέματος», πίστευε ο Μπάτλ (συντονιστής του Staed deparprmend της αποστολής Βάνς) , ο οποίος θεωρούσε ότι «οι Έλληνες ήταν πιο ελαστικοί, γεγονός σημαντικό, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί». Ο Βάνς πίστευε εξάλλου ότι η χούντα δέχτηκε τη συμφωνία που ο ίδιος είχε διαπραγματευθεί με την ’γκυρα, προκειμένου να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποστήριξης της».


Για το ίδιο θέμα ο Ι. Μπήτος στην σελίδα 154 του βιβλίου «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΤΙΤΛΕΣ», υποστηρίζει ότι και ο Μακάριος δεν επιθυμούσε την παρουσία της Μεραρχίας στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από την Χούντα των συνταγματαρχών, όμως κατά την άποψη του και οι νοσηροί εγκέφαλοι της χούντας επιθυμούσαν την απόσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο.


Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο δυσαρέστησε την Κυπριακή ηγεσία και τον κυπριακό λαό, που έβλεπε έμπρακτα πια την Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείπει την Ένωση και την υποχρέωση που είχε αναλάβει παλαιότερα για αμυντική προστασία της Κύπρου.


Η ιστορία πάντως κατέγραψε, ότι η Χούντα μέσα σε διάστημα 45 ημερών -όπως ακριβώς αξίωνε η Τουρκία – ολοκλήρωσε πλήρως την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας προς απογοήτευση όλων των Ελλήνων Πατριωτών και με τον τρόπο αυτό εξάλειψε τελειωτικώς τον διττό ρόλο της, που ήταν η αποτροπή τουρκικής εισβολής και η δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο με ότι αυτή συνεπάγεται. Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών κατατρόμαξε από το ιταμό τελεσίγραφο της Άγκυρας, ταπεινώθηκε και εξευτελίσθηκε. Η δικαιολογία την οποία πρόβαλε ο Γ. Παπαδόπουλος για την ανάκληση της Μεραρχίας ήταν ότι η Τουρκία μας απείλησε με πόλεμο. Πολύ φθηνή δικαιολογία για ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν όρκο να υπερπασπισθούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος τους την πατρίδα.


Στο πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον η οποία ασχολήθηκε με τον φάκελλο της Κύπρου κατάγροφονται και τα εξής ενδιαφέρονα: «Για την ανάκληση αυτής της δύναμης δεν ζητήθηκε η έγκριση, ούτε καν η γνώμη της κυπριακής κυβερνήσεως, η οποία πιστεύοντας ότι η παρουσία της ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο ήταν αναγκαία για την άμυνα της … προσπάθησε να πείσει την Αθήνα να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για ανάκληση της Μεραρχίας και να προχωρήσει σε ενίσχυση αυτής με πρόσθετες δυνάμεις και οπλικά μέσα. Η ανάκληση της Μεραρχίας επέφερε μεγάλη αποδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου. Ενσαρκώνει πράξη εθνικής ντροπής… Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπήρξε και πίεση από τις Η.Π.Α. δεν αίρει τον χαρακτήρα της πράξης αυτής ως εθνικά απαράδεκτης. Αντίθετα επιβεβαιώνει τον εθελοδουλισμό και την υποταγή της τότε ελληνικής ηγεσίας στις επιδιώξεις και επιθυμίες των Η.Π.Α.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε για το θέμα της Μεραρχίας: «Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα έσπευσε να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργανώσεις στρατιωτικών κατά της χούντας: Ποιες ήταν, ποιοι συμμετείχαν

“Κόλπος των χοίρων” οι 72 ώρες μιας απόβασης που οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να θυμούνται-ο ρόλος της CIA

«Υποτίμησε τους αξιωματικούς ο Δημοκρατικός Στρατός» – Συνέντευξη Βενετσανόπουλου

Tags: 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥARMY CULTUREΚΥΠΡΟΣΜΕΡΑΡΧΙΑΧΟΥΝΤΑ

Related Posts

Αρχηγός ΓΕΑ
ΓΕΑ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (I) Δημοσθένη Γρηγοριάδη

04/04/2026 - 14:00
Αρχηγός ΓΕΣ - Αρχηγόςαρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Αιγύπτου
ΓΕΣ

ΓΕΣ: Στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Αιγύπτου [pics]

04/04/2026 - 11:56
Δαβάκης
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δαβάκης: Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπος ελληνικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας – Τι συζήτησαν

03/04/2026 - 21:33

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία

Ουκρανία: Δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση» με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου στη Σερβία

Λαβρόφ: Προτρέπει τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν τα τελεσίγραφα» στο Ιράν

Λίβανος: Έντεκα νεκροί από πλήγματα του Ισραήλ στη Χαρφάτα και τη Τζνα

Χαμάς: Απορρίπτει το ενδεχόμενο αφοπλισμού της

Αντιφατικά μηνύματα Τραμπ για «συμφωνία ή κόλαση» – Απορρίπτει το τελεσίγραφο η Τεχεράνη

Το Ιράκ ευχαρίστησε το Ιράν για τη διέλευση πετρελαϊκών τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ

Ρωσία: Βυθίστηκε εμπορικό πλοίο στην Αζοφική Θάλασσα

Top News

Ο Άρης Μουγκοπέτρος μοιράστηκε νέες τρυφερές φωτογραφίες με τις δίδυμες κόρες του

Συγκινεί ο Δημήτρης Σταρόβας για την περιπέτεια της υγείας του: Αν ζούσε η μάνα μου δεν θα το άντεχε

Χάρης Ρώμας: Υπάρχει μια ιδέα να γίνει μια μίνι σειρά το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Η τρυφερή ανάρτηση της Μαρίας Σάκκαρη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «My forever»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert